Piati premiéri EÚ sa sťažujú na nespravodlivú distribúcii vakcín
14 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Pätica premiérov členských štátov EÚ vrátane Česka, Rakúska a Slovinska vyzvala na usporiadanie summitu. Na ktorom by sa diskutovalo o “zásadných nerovnostiach” v distribúcii vakcín medzi krajinami Únie, informuje portál ereport.sk.


Agentúra AFP píše, že tak urobili v spoločnom liste adresovanom v piatok predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz spoločne s českým premiérom Andrejom Babišom a ich náprotivkami zo Slovinska, Bulharska a Lotyšska tvrdia, že “dodávky dávok vakcín farmaceutickými spoločnosťami do jednotlivých členských štátov EÚ sa nerealizujú podľa rovnakého princípu”.

Podľa nich je isté, že ak by tento systém takto pokračoval ďalej, do leta tohto roku by vytvoril medzi členskými štátmi obrovské nerovnosti. Ktoré sa budú iba ďalej prehlbovať. Niektoré štáty by tak mohli dosiahnuť kolektívnu imunitu za pár týždňov. Zatiaľ čo ostatné by ďaleko zaostávali.

Predbiehanie sa pri očkovaní je nemorálne, ale nie trestné
13 | 03 | 2021 | Timotej Dudka


Kurz už v piatok ostro kritizoval postup pri rozdeľovaní vakcín medzi jednotlivé členské štáty EÚ. Na tlačovej konferencii novinárom povedal, že dávky vakcín nie sú zjavne distribuované medzi členské krajiny podľa dohodnutého kľúča. Ktorým je počet obyvateľov.

Okrem toho zmienil, že môžu existovať tajné dodatočné dohody niektorých krajín s výrobcami mimo rámca zmlúv uzatvorených s Úniou. Rakúsko síce podľa neho nemá dosiaľ dôvod sťažovať sa na to, že by bolo poškodené. Štáty ako Bulharsko alebo Lotyšsko sú však výrazne znevýhodnené.

Maďarsko sa stalo európskym lídrom v očkovaní, nové infekcie a úmrtia však pribúdajú rekordným tempom
Maďarsko sa stalo európskym lídrom v očkovaní proti koronavírusu. Vďačí za to stratégii, v rámci ktorej používa vakcíny z Ruska a Číny ako aj prípravky registrované na úrovni celej Európskej únie. Krajina napriek tomu čelí rekordným prírastkom... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR