Šátek: "Zbavenie mlčanlivosti je právny nezmysel. Pčolinský sa môže vyjadriť ku všetkému"
13 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Obvinený Vladimír Pčolinský, riaditeľ SIS má právo k vznesenému obvineniu vypovedať bez akéhokoľvek procesu zbavovania mlčanlivosti. (Pravdaže takéto právo má aj obvinený námestník SIS Boris Beňo a iné osoby). Citát - elitný exvyšetrovateľ Jozef Šátek.


"Zbavovať mlčanlivosti obvineného v prípravnom trestnom konaní je právny nezmysel." Píše bývalý vyšetrovateľ a právnik Jozef Šátek na sociálnej sieti.




Reprofoto FB (@Jozef Šátek)


Dúfa v právne vedomie

"Z tohto dôvodu takúto žiadosť príslušné orgány činné v trestnom konaní  nikdy nespracujú a nepredložia. Zbavenie mlčanlivosti je irelevantné a vylúčené." Posiela Šátek lekciu politikom aj vždy a o všetkom "múdrym" médiám.


Jozef Šátek vysvetľuje: "Od okamihu vznesenia obvinenia má každý slovenský občan v trestnom konaní právo „vyjadriť sa ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu. Taktiež aj k dôkazom o nich. Môže uvádzať okolnosti, navrhovať, predkladať a obstarávať dôkazy slúžiace na jeho obhajobu, robiť návrhy a podávať žiadosti a opravné prostriedky“ (§ 34 Trestného poriadku)."



Slobodná možnosť výpovede

"Pokiaľ je obvinený nositeľom utajovaných skutočností a ak ich musí použiť na svoju obranu , tak má slobodnú možnosť ich uviesť. Mal by na túto skutočnosť pred svojou výpoveďou upozorniť vypočúvajúceho.



V rozpore s normami

"Bolo by v rozpore s listinou základných ľudských práv a slobôd i európskym dohovorom ako aj v rozpore so základnými zásadami slovenského trestného práva, aby bol obvinený v tomto svojom práve akokoľvek obmedzovaný. Aby bol nútený mlčať a čakať na rozhodnutie iného orgánu. Či ho vôbec takejto povinnosti zbaví." Pripomína Jozef Šátek.


Šátek: Zadržanie Jankovskej po prepustení z väzby je účelové a nezákonné
05 | 03 | 2021 | editor01hd

Krajniak aj Kollár tárajú

Z tohto dôvodu podľa Šáteka nie je pravdou tvrdenie ministra Milana Krajniaka. Ten povedal:  „Myslím si, že je to mocenský zápas. Pevne verím, že Pčolinský bude zbavený mlčanlivosti, aby mohol vypovedať k tým veciam, ktoré sú mu kladené za vinu,“.


"Aj požiadanie predsedu Národnej rady SR Borisa Kolára prezidentku SR, aby žiadosť o zbavenie mlčanlivosti Pčolinského schválila, je právne chybný a zavádzajúci názor."


Na vysvetlenie - "v rámci trestného konania je zbavenie mlčanlivosti potrebné len k osobe v postavení „svedka“. (§ 129 Tr. por.)."



Zákon je jasný

Jozef Šátek tvrdí, že "nemôže byť utajovanou skutočnosťou informácia o nezákonnom alebo nesprávnom postupe alebo nezákonnom rozhodnutí verejných činiteľov a orgánov verejnej moci“. Ani informácia o „trestnej činnosti verejných činiteľov“. To v danej trestnej veci podľa publikovaných informácií bolo splnené."


(Medzititulky red. HD.)

Samovražda Františka Böhma: „Prečo mu po zadržaní nechali policajti jeho zbrane? pýta sa Šátek
Samovražda Františka Böhma, kľúčového svedka v prípade nebohého Milana Lučanského, vyvoláva viaceré otázniky. Prečo mal doma zbraň nechápe ani bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik