Moskva varuje USA: Môžete začať nové preteky v zbrojení!
13 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Rozširujú sa správy o rozmiestnení amerických rakiet stredného doletu v ázijsko-pacifickom regióne. Tento krok môže podľa ruského ministerstva zahraničia vyvolať úplne nové preteky v zbrojení a potenciálny odstup s nepredvídateľnými následkami, informuje portál RT.




Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v piatok pre novinárov reagovala na správy japonských médií o tom, že Washington a Tokio rokujú o plánoch umiestniť americké zbrane do Japonska. Pred augustom 2019, keď vtedajší americký prezident Donald Trump vytiahol Washington zo Zmluva o jadrových silách stredného dosahu (INF), boli tieto zbrane úplne zakázané.

„Chcela by som ešte raz zdôrazniť, že rozmiestnenie amerických rakiet stredného a krátkeho doletu v rôznych regiónoch sveta vrátane ázijsko-pacifického regiónu v akejkoľvek konfigurácii by malo z hľadiska medzinárodného pôsobenia extrémny destabilizačný účinok na regionálnu bezpečnosť,“ uviedla hovorkyňa.

Záhadné prezbrojenie na bojovej leteckej základni Ruska - utajované lietadlové lode v Severnej flotile? (video)
Tlačová služba Severnej flotily vydala dnes veľmi stručné vyhlásenie: "Na letisku severnej flotily Rogačevo na južnom ostrove súostrovia Nová Zem došlo k výmene letového personálu a stíhačiek ." Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Podľa Moskvy by sa pravdepodobne začali úplne nové preteky v zbrojení. Bez skutočného posilnenia bezpečnosti USA a ich spojencov. A „nepochybne“ by nasledovala ruská reakcia.

Zacharovová tiež uviedla, že Moskva je otvorená „konštruktívnej práci“ na posilnenie medzinárodnej bezpečnosti po skončení platnosti zmluvy INF.

Minulý rok ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí diskusného klubu Valdai, uznávaného think tanku, prisľúbil, že Moskva podnikne odvetné kroky proti nasadeniu amerických rakiet v ázijsko-tichomorskom regióne.

Prvé zabijácke dvojča dvoch Suchojov s jedným pilotom už lieta (video)
Hovoria im "lovci". Sú to bezpilotné bojové lietadlá s hmotnosťou väčšou, ako americké stíhačky F-16. Ruskí piloti ich volajú Ochotniky, kódové označenie v NATO je SU-70. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Nové hrozby

"Nanešťastie máme nové hrozby. Alarmujúce sú napríklad zámery a vyhlásenia našich amerických partnerov o možnosti rozmiestnenia rakiet stredného a kratšieho doletu v ázijsko-pacifickom regióne,“ uviedol. "Bez akýchkoľvek pochýb budeme musieť niečo prijať. Toto je úplne zrejmý fakt,“ netajil Putin.

Táto poznámka nasledovala po vyhlásení vtedajšieho ministra obrany USA Marka Espera, že Washington plánuje zvýšiť počet rakiet v Európe a Ázii.

Zmluvu INF podpísali v roku 1987 vtedajší prezidenti Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zakazovala Sovietskemu zväzu a USA výrobu a rozmiestnenie určitých druhov rakiet. Vo februári 2019 začal Washington postup odstúpenia od dohody. Obvinil Moskvu z jej nedodržiavania. USA formálne opustili zmluvu 2. augusta 2019.

Japonsko zadržalo nad sporným územím dva ruské bombardéry schopné jadrového útoku
Ruská tlačová agentúra Interfax informovala, že japonské letectvo nedávno nasadilo stíhačky F-15 na zadržanie dvoch ruských bombardérov Tupolev Tu-95MS schopných jadrového útoku. Bolo to nad Kurilovými ostrovmi v Japonskom mori, ktoré sú v... Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Diana Zaťková