Spoločnosť Air France zavádza Covid pas ako pokus o „budúci cestovný pas“
12 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Spoločnosť Air France začala testovať systém zdravotných pasov cestujúcich na vybraných letoch. Bude sa  vyžadovať preukázanie očkovania alebo negatívnych výsledkov testov Covid-19, informuje portál TR.




Francúzsky minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari vo štvrtok oznámil, že mesačný skúšobný proces sa uskutoční pri letoch spoločnosti Air France na Martinik a Guadeloupe. Pas bude fungovať prostredníctvom aplikácie s názvom ICC AOKpass, ktorú budú musieť pasažieri predložiť.

"Cieľom je zistiť, či to dobre funguje v reálnom čase," uviedol pre rádio RMC a dodal, že pokus "by mohol ponúknuť ukážku alebo aspoň rozsiahly test budúceho cestovného lístka."

Djebbari sa pokusom pochválil na Twitteri a vyhlásil, že so správnymi výsledkami ICC AOKpass v telefóne je teraz možné dostať sa z Paríža do Pointe-à-Pitre na Guadeloupe alebo Fort-de-France na Martiniku. Keďže oba ostrovy sú francúzskym územím, cesta sa považuje za domácu.

Srbsko začne ako prvá európska krajina vyrábať čínsku vakcínu proti koronavírusu
Srbsko sa stane prvou európskou krajinou, ktorá začne na svojom území vyrábať vakcínu proti koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinopharm. Vo štvrtok o tom informoval srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorého citovala agentúra... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr


Francúzsko sa predtým postavilo proti koncepcii pasu očkovania a poukázalo na to, že v súčasnosti nie je jasné, či by očkovaní ľudia mohli vírus šíriť aj napriek tomu, že sú sami imúnni a zdôraznilo etické dôsledky, ktoré by očkovací pas mohol mať.

Španielsky ostrov Ibiza oznámil plán vlastného systému vakcinačných pasov pre turistov. Čína už aj vyvinula  vlastný cestovný Covid pas.

Vo Veľkej Británii sú očkovacie pasy v centre obrovských diskusií. Vláda nikdy neposkytla jasnú odpoveď na to, či taký dokument alebo aplikáciu zavedie alebo nie. Nateraz takmer 300 000 Britov podpísalo petíciu Parlamentu, v ktorej žiada, aby sa zaviazali proti zavedeniu takéhoto systému.

Očkujeme, očkujeme a aj zaočkovaní musia sedieť doma na zadku
11 | 03 | 2021 | Ivan Mihale