Harabin pripomína policajtom, že nezákonné a šikanózne pokyny môžu odmietnuť
12 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Na Slovensku sa množia prípady sťažností občanov na konanie a spôsob výkonu služby niektorých policajtov, najmä pri kontrole dodržiavnia takzvaných protipandemických opatrení. Policajti argumentujú nariadeniami. No pravdu pritom majú iba niekedy.


Upozorňuje na to JUDr. Štefan Harabin. Zo svojho odborného pohľadu v statuse na sociálnej sieti píše nasledovné poučenie.

Reprofoto FB (@Štefan Harabin)


"Policajti, ctiaci si Ústavu SR, sú povinní odoprieť splniť šikanózne pokyny, rozkazy, príkazy a nariadenia nadriadených, ktoré bez opory v právnom poriadku zasahujú do základných práv a slobôd občanov."

Štefan Harabin argumentuje platným zákonom: "Ukladá im to obsah ustanovenia § 48 ods. 4 zákona č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície."

V Harabinom uvádzanom zákone sa píše aj toto: „Ak sa policajt domnieva, že rozkaz, nariadenie, príkaz alebo pokyn jeho nadriadeného je v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom, je povinný na to nadriadeného upozorniť. Ak nadriadený trvá na splnení rozkazu, nariadenia, príkazu alebo pokynu, musí ho policajtovi písomne potvrdiť a policajt je povinný ho splniť. Písomné potvrdenie sa nevyžaduje, ak hrozí nebezpečenstvo z omeškania. Policajt je povinný odoprieť splnenie rozkazu, nariadenia, príkazu alebo pokynu nadriadeného, ak by jeho splnením spáchal trestný čin; túto skutočnosť oznámi bezodkladne vyššiemu nadriadenému."

Harabin: „Občania, bráňte sa, pokiaľ policajti zneužívajú právomoc a obmedzujú vašu slobodu!“
Štefan Harabin poskytol pre Hlavný denník Právnu poradňu. Čo robiť v prípade, že vás policajná hliadka bezdôvodne napomína, prípadne chce pokutovať za absenciu rúška, respirátora, či za pobyt vonku? Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Petra Demková