V Číne zavádzajú povinný vysokoškolský predmet - randenie a manželstvo
09 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Čínsky zákonodarca tento víkend počas každoročných stretnutí navrhol, aby komunistická strana uskutočnila povinný vysokoškolský kurz randenia, manželstva a rodičovstva, informuje portál Breitbart.


Čínsky štátny denník  Global Times v pondelok informoval, že táto iniciatíva bude najskôr vyžadovať, aby strana vypracovala a schválila akademickú učebnicu vzťahov a budovania rodín. Táto učebnica by sa potom hypoteticky použila na povinný kurz požadovaný pre čínskych vysokoškolákov na celoštátnej úrovni.
Desiatky miliónov mužov viac

Tento návrh je jedným z niekoľkých pokusov komunistickej strany o riešenie katastrofickej pôrodnosti. Tá sa ešte viac znížila uprostred čínskej pandémie koronavírusu v roku 2020.

Po desaťročiach celonárodného uplatňovania „politiky jedného dieťaťa“ zakazujúcej čínskym občanom viac ako jedno dieťa, má národ jednu z najzvláštnejších rodových nerovnováh na svete. V roku 2019 bolo v Číne o 34 miliónov mužov viac ako žien. To zanechalo osobitný nedostatok žien v plodnom veku.

Prichádza Sputnik "light" - vakcína s jednofázovým očkovaním
Rusi predstavili upravenú verziu svojej vakcíny Sputnik V, ktorá je momentálne v procese schvaľovania Európskou liekovou agentúrou. Ak uspeje, Sputnik V sa zaradí k vakcínam od AstraZenecy, Moderny a Pfizeru ako štvrtá v Európe oficiálne schválená... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Politika dvoch detí neúčinná

Desaťročia v komunistickom systéme neviedli k žiadnemu zvýšeniu pôrodnosti. Dokonca ani po tom, čo diktátor Si Ťin-pching v roku 2016 nahradil politiku jedného dieťaťa „politikou dvoch detí“. Ankety opakovane ukazujú, že čínska mládež má malý záujem o rodičovstvo. Čoraz menej túžia zapájať sa do romantických vzťahov všeobecne.

„Jednoduché povolenie druhého dieťaťa ešte neznamená, že ich dvojica aj bude mať. Náklady na výchovu detí, zvyšovanie cien bývania a zvyšujúci sa kariérny tlak na ženy tlmia túžbu párov mať viac detí,“ uvádza sa v propagandistickom vyhlásení. Denník China Daily to uviedol v decembri.

Čínska vláda odhaduje, že v roku 2020 sa v Číne narodilo 10 miliónov ľudí. To je o 15 percent menej pôrodov ako v roku 2019. Členka Čínskej ľudovej politickej poradnej konferencie (CPPCC) Yu Sinwei na každoročnom zasadaní zákonodarných orgánov navrhla, aby univerzity prevzali zodpovednosť za nátlak na mladých Číňanov, aby sa oženili a mali deti. „Posilnenie manželstva a milostného vzdelávania medzi študentmi univerzity prispieva k stabilite a harmónii ich budúcich partnerstiev a rodinných vzťahov.“

Pozor na vlastné mozgové vlny! Neviete, kto vám ich vie prečítať
09 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Starosť o páry, ktoré už existujú pred uzavretím manželstva, odráža obavy z ďalšieho rastúceho fenoménu v Číne: z rozvodu, najmä z bezdetných párov. Miera rozvodovosti národa vzrástla minulý rok. Viaceré veľké mestá zaznamenali po otvorení kancelárií po ukončení lockdownov prudký nárast žiadostí o rozvod.

„V dôsledku epidémie bolo veľa párov doma viac ako mesiac, čo vyvolalo základné konflikty."

Otázka, ako povzbudiť slobodné ženy, aby sa vydali a mali deti - vzhľadom na rastúcu rozvodovosť, nedostatok žien v plodnom veku a páry, ktoré sa jednoducho rozhodli nemať spoločné deti, priniesla ďalšie neortodoxné návrhy.

Združenie pre rozvoj vo februári navrhlo, aby vláda vyvíjala tlak na slobodné ženy vo veľkých mestách v krajine, aby sa po určitom veku presťahovali do vidieckych oblastí a vydali sa za slobodných farmárov. Návrh sa osobitne zameriaval na „zvyšné“ ženy, to znamená na ženy, ktoré sú aj po dvadsiatke slobodné.

Ruský senátor o Korčokovi: Paródia na hlúposť
08 | 03 | 2021 | sefredaktor