Ruský ťažký útočný dron "Altius" začne ostré testy
09 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Prototyp ruského prieskumného a útočného bezpilotného lietadla "Altius" začne tento rok v lete sériu skúšobných letov. Využívajúc pritom celé spektrum navádzaných zbraní, vrátane vysoko presných rakiet. Píše o tom portál South Front.


Skúšobné lety prototypu Altius sú naplánované na letné mesiace tohto roku. Prvé testovacie nálety budú zamerané na ciele s navádzanými zbraňami vzduch-zem. Vrátane vysoko presných navádzaných striel a navádzaných bômb z komplexu navrhnutého špeciálne pre UAV.
Programy typických útokov

Testy vypracujú programy typických útokov na zničenie cieľov, ako sú tanky, ľahko obrnené vozidlá, akumulácia nepriateľských oddielov a sklady rôznych zbraní. Vrátane delostrelectva.

Bezpilotné vzdušné prostriedky, čiže UAV (ľudovo nazývané aj drony) sa stali všadeprítomným prvkom súčasnej vojny. Ich používanie sa rozšírilo do takej miery, že aj neštátni aktéri vojnových konfliktov sa chvália celou flotilou dronov, vrátane ISIS a jeho zdanlivo nevyčerpateľnej flotily kvadrokoptér.

Takmer každá národná armáda prevádzkuje nejaký druh bezpilotných lietadiel. Ide najmä o ľahké bojové bezpilotné prostriedky s odpalovanými raketami. Tiež aj neslávne známe Predátors a Reapers, či ich ekvivalenty.

Začala sa vojna? Naď avizuje sedemnásť konvojov NATO po Slovensku za sedem dní
Lockdown pre ne neplatí. Sedemnásť vojenských konvojov po slovenských cestách a železniciach za sedem dní. Trošku priveľa na mierové časy. Ešteže Slováci cesty povinne vyprázdnili a sú zavretí doma! Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Rusko do elitnej skupiny?

Relatívne málo krajín sa však môže pochváliť dronom na najvyššom konci tohto spektra UAV. Tie predstavujú rodinu HALE s dostupným použitím aj v extrémne vysokých nadmorských výškach a s dlhým operačným dosahom.

Začiatok testovania Altius-M, ktorý patrí do skupiny HALE UAV naznačuje, že Rusko sa k tejto elitnej skupine chystá už čoskoro pripojiť.

Ako samotná skratka typov týchto UAV naznačuje, Drone HALE sú v zásade určené najmä na vysoko dôležité misie pre zhromažďovanie spravodajských informácií. Drony z tejto skupiny operujú vo veľkých nadmorských výškach. V kombinácii s dlhou operačnou dobou a veľkou nosnosťou poskytujú efektívne prieskumné schopnosti. V porovnaní s veľkými elektronickými sledovacími lietadlami, sú dostupné za zlomok nákladov a s oveľa menšími politickými následkami.

Biden zahajuje "tajné" kybernetické útoky proti Moskve ako odvetu za ruské hackerstvo
08 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

NATO operuje nad Ukrajinou

Drony NATO, americkej výroby Hawk Global vykonávajú pravidelné lety nad Ukrajinou, aby sledovali situáciu na bojiskách v oblasti Donbasu. Tieto misie prilákali oveľa menej medzinárodnej pozornosti, než keby na misie leteli viacúčelové stíhačky vybavené na prieskum alebo ťažké elektronické sledovacie lietadlo. Vysielanie lietadiel NATO do bojovej misie nad vojnovou zónou by bolo všeobecne vnímané ako silná provokácia, zatiaľ čo použitie Global Hawks pre rovnaký účel nemalo žiadne politické dôsledky.

Možno si dokonca predstaviť vysielanie dronov HALE aj na misie "kamikadze" zhromažďujúce spravodajské informácie zo vzdušného priestoru iných krajín s cieľom zhromaždiť a odovzdať čo najviac informácií ešte pred ich prípadným zostrelením. Takmer beztrestné použitie dronov zabezpečuje navyše aj zabudovaná "vierohodná popierateľnosť", pretože takéto lety môžu byť kedykoľvek označené aj ako chyby zariadení.

Najutajovanejším skúšobným vojenským komplexom Ruska je 929. výskumné letové stredisko GLIT
Achtubinsk - práve tu sa nachádza „srdce“ jednej z najunikátnejších a zároveň najuzavretejších leteckých základní v Rusku - 929. štátne výskumné stredisko pre let (GLIT) , ktoré sa tento rok dožije 100 rokov. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Ivan Brožík