Riaditeľ NCZI Peter Bielik končí vo funkcii, dočasne ho nahradí Róbert Suja
09 | 03 | 2021 I tasr

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v utorok odvolal z funkcie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petra Bielika. Inštitúciu dočasne, až do ukončenia riadneho výberového konania, povedie Róbert Suja. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


"Prvoradou úlohou nového riaditeľa NCZI bude stabilizovať situáciu a procesy v inštitúcii v prospech verejnosti a jej užívateľského komfortu v tejto vážnej situácii, v ktorej sa Slovensko v súvislosti v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 nachádza," priblížila.

Doterajší šéf Bielik už v minulosti pôsobil v organizácii na pozícii výkonného riaditeľa a riaditeľa úseku správy zdravotníckych dát. Riadením NCZI bol poverený po tom, ako sa funkcie generálneho riaditeľa vzdal Peter Blaškovitš. Ten z funkcie odišiel na vlastnú žiadosť.

Podľa informácií MZ SR nový dočasný riaditeľ centra Suja vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach. V minulosti bol riaditeľom Sekcie rozvoja podnikateľských aktivít, výskumu, vývoja a riadenia Inštitútu informatiky a štatistiky Infostat. Pôsobil aj ako externý poradca štátneho tajomníka ministerstva školstva pre oblasť projektového riadenia implementácie rezortného informačného systému či ako zástupca ministerstva školstva v Bezpečnostnej rade SR vo výbore pre kybernetickú bezpečnosť.

Nový šéf deklaroval, že je pripravený priviesť expertov na IT technológie s dôrazom na bezpečnosť. Centrum povedie od stredy (10. 3.).

Objednávkový systém na očkovanie proti ochoreniu COVID-19, ktorý spravuje NCZI, mal v pondelok (8. 3.) od 19.45 h takmer hodinu výpadok. Spôsobil, že linka vládneho cloudu, kde sú všetky zdravotnícke dáta, vykazovala vysokú chybovosť a dáta, ktoré používatelia zadávali, neboli prenášané korektne. Spomalenie systému podľa NCZI nebolo na jeho strane.

NCZI je subjekt zodpovedný za realizáciu informatizácie a elektronizácie zdravotníctva na Slovensku. Jeho zriaďovateľom je rezort zdravotníctva.

 

Zaujímavý biblický príbeh stvorenia Matovičovho voliča Bohom, podľa exministra Draxlera
Premiér Igor Matovič sa stal terčom už nejedného posmešku. Teraz si na jeho úkor vo svojom statuse zašpásoval aj exminister školstva Juraj Draxler. Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik