Čína zavádza Covid preukaz pre medzinárodné cestovanie
09 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Peking začal vydávať osvedčenie, ktoré overuje štatút Covid-19 pre občanov cestujúcich do zahraničia. Táto iniciatíva prichádza uprostred zúriacej debaty o globálnom prijatí zdravotného pasu, informuje portál RT.




Dokument obsahuje informácie o pase, ako aj výsledky testov na Covid-19 a podrobnosti očkovania. Osvedčenie bude k dispozícii v digitálnej a papierovej podobe. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že svetová ekonomika „urgentne potrebuje zotavenie“, a navrhlo, že ID pomôže uľahčiť obnovenie medzinárodného cestovania.

Peking tiež naznačil, že je otvorený myšlienke prijať globálne uznávaný dokument, ktorý ukazuje výsledky testov Covid-19 a stav očkovania. „Čína je ochotná diskutovať s ostatnými krajinami o zavedení mechanizmu vzájomného uznávania Covid pasu aby aktívne podporovala budovanie zdravých, bezpečných a usporiadaných personálnych výmen“, uviedol hovorca ministerstva zahraničia Zhao Lijian.

Európska únia plánuje zavedenie pasu s názvom „Digitálny zelený preukaz“, ktorý umožní očkovaným osobám slobodne cestovať v rámci bloku.

Zaočkovaní ľudia sa podľa amerického CDC môžu stretávať bez rúšok
Ľudia zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 sa podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) môžu bez rúška stretávať s osobami, pre ktoré koronavírus predstavuje malé riziko. Na verejnosti by však naďalej mali mať horné dýchacie... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Gabriel Matta


Spojené kráľovstvo tiež naznačilo, že sa snaží vytvoriť zdravotné ID, no petícia požadujúca, aby Spojené kráľovstvo odmietlo myšlienku vydávať pasy Covid-19, získala už viac ako 270 000 podpisov. Kritici tvrdia, že takéto pasy by boli diskriminačné, narušili by súkromie a neúčinné pri kontrole choroby.

Napriek verejným obavám niekoľko leteckých spoločností vyjadrilo podporu globálnemu ID o zdraví. Spoločnosť Singapore Airlines v pondelok oznámila, že jej lety do Londýna začnú používať mobilnú aplikáciu, ktorá overuje zdravotný stav cestujúcich.

Pozor na vlastné mozgové vlny! Neviete, kto vám ich vie prečítať
09 | 03 | 2021 | Diana Zaťková