Covidovému 82-ročnému mužovi po dvoch operáciách srdca odmietli poslať sanitku!
08 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko začalo využívať aj zahraničnú pomoc pri liečbe covidových pacientov, pričom dvoch si už zobralo Nemecko. A práve ich dovoz tam, ale aj nepochopiteľnú osobnú skúsenosť, opísala vo svojom statuse Jolana Čuláková.


Naše preplnené nemocnice covidovými pacientami už nevládzu a na umelé pľúcne ventilácie majú takmer obsadené. Aj preto sme prijali pomoc z Poľska a Nemecka, že nám príjmu po desať pacientov. Super, lenže do ďalekého Dortmundu ich vozíme po jednom! Prečo? Je to efektívne? Práve toto si všimla Jolana Čuláková, ktorá navyše v statuse na sociálnej sieti pridala i jeden osobný a doslova zarážajúci zážitok.



Podľa akých kritérií sú vyberaní pacienti na výnimočnú starostlivosť do Nemecka?

„Uniklo mi niečo? Pri pohľade na fotografiu a pri čítaní informácií o tom, že nám Nemecko a Poľsko ponúklo desať voľných miest v nemocniciach s pľúcnou ventiláciou, sa pýtam: Bude lietať do Nemecka vládny špeciál ešte osemkrát a zakaždým s jedným pacientom na palube? Podľa akých kritérií boli, alebo sú, vybraní pacienti, ktorým sa dostalo výnimočnej a nákladnej zdravotnej starostlivosti?“ pýta sa Čuláková a dodáva, že lietadlo do Dortmundu podľa zverejnených informácií letelo dvakrát za 24 hodín. A vždy iba s jedným pacientom na palube!



„Uniklo mi niečo, alebo som iba predpojatá, pretože môjho 82-ročného otca po dvoch operáciách srdca a s koronavírusom sanitka 28. decembra odmietla odviezť do sedemnásť kilometrov vzdialenej nitrianskej nemocnice s tým, že keď nebude vládať dýchať a bude omodrievať, máme znovu zavolať rýchlu zdravotnú službu. Našťastie otec to doma zvládol, ale koľko pacientov sa do nemocnice nedostalo, alebo nedostane, pretože nebolo a nie je miesto, nie je dostatok pľúcnych ventilácií či personálu? Som zvedavá, kedy a s kým znovu vyštartuje vládny špeciál do nemeckého Dortmundu,“ dodáva na záver Jolana Čuláková.

Slovenských pacientov chcú prijať aj iné nemecké spolkové krajiny
06 | 03 | 2021 | sefredaktor