Vedci predstavili novú metódu 3D tlače orgánov, ktorá je až 50-krát rýchlejšia ako súčasné techniky (VIDEO)
07 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Vedci z univerzity v Buffale predstavili svoju novú metódu 3D tlače. Predviedli budúcnosť rýchlej výroby umelých orgánov, informuje portál RT.


Neuveriteľné sedemsekundové video výskumného tímu, ktoré sa zrýchlilo z 19 minút. Predstavuje tlač ruky, ktorej vytvorenie pomocou súčasných metód 3D tlače by trvalo až šesť hodín.



„Technológia, ktorú sme vyvinuli, je 10 až 50-krát rýchlejšia ako súčasné techniky, pričom pracuje s veľkými veľkosťami vzoriek, ktoré bolo v minulosti ťažké dosiahnuť,“ vyhlásil spoluautor štúdie Ruogang Zhao, PhD., docent biomedicínskeho inžinierstva.

Táto technika sa nazýva stereolitografia a využívajú sa pri nej hydrogély, rôsolovitá látka, ktorá sa používa na výrobu plienok, kontaktných šošoviek a hlavne budovaní tkaniva. Podľa spoluautora Chia Zhoua by metóda tímu bola ideálna na tlač buniek so zabudovanými sieťami krvných ciev.

Tieto pokroky v 3D tlači sú rozhodujúce pre vývoj plne funkčných 3D vytlačených orgánov v rozvíjajúcom sa prechode medzi výrobným priemyslom a priemyslom biomedicínskych zariadení, ktoré by v budúcnosti mohli zachrániť nespočetné množstvo životov po celom svete. Len v roku 2018 bolo na celom svete okolo 146 840 orgánových transplantácií.

Lekári varujú, že opuch spôsobený vakcínou môže spôsobiť falošnú diagnózu rakoviny
Odborníci na rakovinu a rádiológovia v USA varujú. U zaočkovaných osôb sa môže zameniť imunitná reakcia za rakovinu, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Marek Molnár