Odborníci pripravili dýchacie cviky, ktoré pomôžu pacientom s prekonaným koronavírusom
07 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Odborníci Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) zhotovili zostavu cvikov, ktoré v rámci respiračnej fyzioterapie pomôžu pacientovi s prekonaným ochorením COVID-19 dostať svoje pľúca čo najrýchlejšie do normálneho stavu, informuje Nový Čas.


"Cviky sú určené pre všetkých. Pomôžu pacientom, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a rovnako respiračná fyzioterapia je dobrý spôsob na posilnenie pľúc aj u zdravých detí," uviedla Eva Zubaľová, vedúca fyzioterapeutka fyziatricko-rehabilitačného oddelenia (FRO) NÚDCH.

 
Dva až trikrát denne

Cvičenie by podľa jej slov malo prebiehať dva až tri krát denne. Zámerom týchto cvikov je "predýchať" pľúca, najmä dolné. Práve tie sú totiž pri plytkom dýchaní málo aktívne. Jedna cviková zostava pritom trvá približne 6 minút. "U väčšiny detí sa stretávame s tým, že často u nich prevláda horné hrudné dýchanie a majú tak problém rozvíjať hrudník a mobilizovať ho. Správnym rozdýchaním môžeme využiť celú kapacitu pľúc," upresnila fyzioterapeutka.

 
Pravidelné cvičenie




Najvhodnejšie je s cvičením začať pred jedlom, kedy nemáte ťažký žalúdok. Na túto zostavu cvikov pritom nie sú potrebné žiadne pomôcky, stačí vám správne sedenie a držanie tela. "Ak nemáme správne nastavenú postúru, nemôžeme správne dýchať a hrudník sa nemôže mobilizovať do svojej plnej kapacity - dopredu, dozadu a do strán. Pravidelným cvičením sa správne dýchanie postupne zautomatizuje a nebude už potrebné sústrediť sa na každý cvik, a tým aj na správne dýchanie," spresnila Zubaľová.

Správa: U ľudí s nadváhou je úmrtnosť na Covid podstatne vyššia
Krajiny s vysokou úrovňou ľudí s nadváhou ako Veľká Británia a USA majú najvyššiu úmrtnosť na Covid-19. Vlády musia urgentne bojovať proti obezite a uprednostnili ľudí s nadváhou pri očkovaní, informuje Guardian. Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Diana Zaťková