Lekári v Amerike odhalili skryté nežiadúce zápalové účinky ich vakcíny Moderna
07 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

V súčasnosti sa vari najviac hovorí o neregistrovanej ruskej vakcíne Sputnik V. Americkí vedci však odhalili vedľajší účinok registrovanej vakcíny Modrena.


Boj o očkovacie látky vo svete je veľký. Preto sa farmaceutické firmy usilujú čo najskôr vyvinúť účinnú vakcínu proti koronavírusu. Jednou z ich je aj americká vakcína Moderna, ktorá má však teraz problém. Americkí lekári totiž odhalili jej skrytý vedľajší účinok, informuje o tom portál HS.
Zápalové reakcie sa objavujú v mieste vpichu najmä po prvej dávke

Vedci uverejnili v časopise New England Journal of Medicine informáciu, že vakcína Moderna môže spôsobiť kožný zápal viac ako desať dní po prvom očkovaní. „Informujeme o 12 pacientoch s podobnými reakciami. Objavujú sa pri mieste vpichu už po úplnom odznení lokálnych a systémových symptómov, ktoré sú spájané s očkovaním,“ píše sa v štúdii.

Zápal sa objavuje priemerne ôsmy deň po aplikácii prvej dávky vakcíny. Celý rozsah sa pohybuje od štyroch do 11 dní. Na webe spomínaného časopisu zverejnili tabuľku. Sú v nej zhromaždené fotografie zasiahnutých miest všetkých 12 ľudí s touto reakciou. Napriek problémom lekári presvedčili pacientov, aby druhou dávkou dokončili očkovanie. Po druhom očkovaní sa len u troch pacientov prejavil kožný zápal rovnakej intenzity, u troch bola reakcia slabšia. Zvyšná polovica necítila žiadny problém.
Česi možno dostanú 500 tisíc dávok Sputniku

Neregistrovanou ruskou vakcínou Sputnik V sa už začína zaoberať Státní ústav pro kontrolu léčiv v Čechách, o ktorú požiadal prezident Miloš Zeman ruského prezidenta Putina. „Vakcínou Sputnik sa ŠÚKL začína zaoberať. K dispozícii však máme len obmedzené množstvo informácií, z ktorých nie je možné urobiť žiadne závery. Viac podrobností v tejto chvíli nemôžeme oznámiť,“ skonštatovala hovorkyňa ústavu Klára Brunclíková.

V prípade, že by sa Česko rozhodlo pre kúpu ruskej vakcíny, do 25. marca by sa mohlo do krajiny dopraviť 20 tisíc dávok. Do mesiaca a pol by potom mohlo ísť o státisíce dávok s tým. Odhadom by mohlo ísť až o pol milióna dávok ruskej vakcíny. Podľa webu Lidovky.cz, ktorý sa odvoláva na vysoko postavený zdroj blízky vyjednávaniu, by cena neprekročila desať dolárov a aplikácia by bola čisto dobrovoľná.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/02/15/moze-spike-protein-vo-vakcinach-moderna-pfizer-sposobit-krvne-zrazeniny-zapal-mozgu-a-srdcove-zachvaty/