Lekár Šóth odkazuje Krajčímu: V zdravotníctve vládnu chaos a nesystémové riadenie
06 | 03 | 2021 I editor01hd
V slovenskom zdravotníctve vládnu chaos a nesystémové riadenie, ktoré ho posúva do ešte väčšej priepasti. Takto komentoval prvý rok pôsobenia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího prezident Asociácia súkromných lekárov Marián Šóth.

Podľa jeho slov je ťažké zhodnotiť, čo sa počas roka spravilo, keďže spravené nebolo nič, informuje TASR. Myslí si však, že Krajčí nastúpil na neľahký post v rozklade, bez perspektívy s nulovým finančným zabezpečením. Rovnako za "smolu" pre Krajčího považuje aj to, že nastúpil v neľahkom období poznačenom pandémiou.

"Kroky, ktoré začalo MZ SR realizovať, nesvedčili o manažérskej zručnosti," uviedol Šóth. Prepúšťanie zamestnancov či riaditeľov niektorých nemocníc podľa neho vypovedá aj o politickej nominácii.

Exprezident Schuster: Držím Orbánovi palce. Je chybou robiť z vakcíny politiku!
06 | 03 | 2021 | editor01hd


"Pre mňa je najhoršia ignorancia akýchkoľvek odborných a stavovských organizácií. Bohužiaľ, legislatívne zmeny sa realizujú tak, ako v minulosti, bez diskusie, rýchlo a zbesilo a poslaneckými návrhmi," povedal Šóth.

Poukázal na to, že MZ SR patrí medzi rezorty s najväčšou požiadavkou na financie, ktoré sa mu v minulosti nedostávali v dôstojnej miere. Súčasné vedenie však podľa Šótha nedokázalo ani vo vypätej dobe dosiahnuť zreálnenie finančného krytia.

Očakával, že aktuálne programové vyhlásenie vlády bude mať motto "zdravotnícky pracovník na prvom mieste". Aktuálne však vníma skôr dehonestovanie zdravotníkov pracujúcich v ambulantnej sfére. "Dennodenne sa utvrdzujem v mojom presvedčení, že minister zdravotníctva má byť v prvom rade rozhodný manažér s jasnou víziou, s podporou čo najväčšieho spektra zdravotníckych pracovníkov, ktorý háji záujmy zdravotníkov a pacientov v prospech celého zdravotníctva," uzavrel s dôvetkom, že zatiaľ je tu iba chaos.

Smatana: Mohli sme poslať balíček vitamínov a liekov dvom miliónom chorých
Bývalý generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana poznamenal, že keby sme lepšie hospodárili, až dvom miliónom chorých by sa mohol poslať balíček vitamínov a liekov. Uvádza to v statuse na... Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Marek Molnár