Dáta bez pátosu tvrdia, že lockdown nebude, počty hospitalizovaných budú klesať
06 | 03 | 2021 I sefredaktor
Odborníci z portálu databezpatosu.sk tvrdia, že počet hospitalizovaných by mal na prelome februára a marca 2021 kulminovať a následne klesať. Rovnako lockdown avizovaný na 21. marca nebude, pretože  "po tom, čím si Slovensko prešlo a hlavne v tomto stave, nedáva zmysel".

 Počet hospitalizovaných by mal na prelome februára a marca 2021 kulminovať a následne klesať. Starosti s nástupom III. vlny majú a budú mať hlavne susedné krajiny. Takisto krajiny podobné Slovensku, ktoré v lockdownoch zišli na nízke čísla infikovaných.
Pozitívny obrat

Na avizovanom pozitívnom obrate má podiel zrýchlený postup očkovania ľudí nad 70 rokov, takisto návrat k očkovaniu ohrozených nad 70 rokov a klesajúci počet príjmov do nemocníc ľudí nad 70 rokov, Podľa  analytikov sa prejaví aj znížená mobilita, zavedenie home-office a obmedzenie pohybu po 20.00.
Deti v apríli konečne do školy

To všetko bude mať zásadný vplyv t po zhruba 14-21 dňoch od reálnej zmeny. Ak tá zmena nastáva 3. marca 2021, jej vplyv sa ukáže až po 21. marci 2021. Ale aj tak to pomôže a deti pôjdu v apríli konečne do školy  Ak príde s prvým jarným dňom aj trvalé teplo, tak sme vyhrali polčas III. vlny, tvrdia odborníci na dáta.
Do mája 15 tisíc úmrtí

Smutnou štatistikou podľa Dáta bez pátosu bude 15 tisíc úmrtí po sviatkoch v máji 2021 ako následok uvoľnení opatrení pred Vianocami 2020 a "predohry"  -  otvorenia kostolov, kín, gymov v druhej polovici novembra 2020. Veľkou chybou bolo aj netestovanie v ohniskách nákazy a navýšená mobilita “nemobilných” v skríningu s vydávanou “priepustkou” od 18. januára 2020.
Na jar zlepšenie

Dáta bez pátosu predpovedajú, že s prichádzajúcou jarou Slovensko  čaká:

  • krátke obdobie starostí s kulmináciou hospitalizovaných s potvrdeným COVID okolo 3800,

  • následne postupná zmena štruktúry hospitalizovaných k nižším ročníkom (aj deti od 5-9 rokov a teenedžeri od 10-20),

  • mierny a trvalý pokles počtu hospitalizovaných a hlavne zmena ich rizikovosti – úmrtnosti,

  • kulminácia počtu úmrtí v I. týždni marca 2021 a postupný, neskôr znateľný pokles o 10-25 úmrtí denne,

  • v závislosti od počtu robených PCR testov pri ich náraste možno mierny nárast počtu infikovaných (ale v zmenenej vekovej štruktúre smerom k mladším ročníkom),

  • veľmi pravdepodobne stabilná / klesajúca miera pozitivity PCR testov


Opatrenia prijaté od 3. marca nezmenia parametre

Odborníci na dátovú analytiku zároveň tvrdia, že žiadne z navrhovaných a prijatých opatrení, ktoré sa zaviedli od 3. marca 2021, nemá šancu zásadne a ani citeľne zmeniť parametre, ktoré boli stanovené ako merané veličiny za okrúhlym stolom premiéra Matoviča.