Zakázať export vakcín? To isté môžeme urobiť aj my, varuje francúzsky minister zdravotníctva
05 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Francúzsko by si mohlo vziať z Talianska príklad a zakázať vývoz vakcín proti Covid-19, uviedol francúzsky minister zdravotníctva, pričom tým odkázal na to, ako Taliansko zablokovalo zásielku vakcín od spoločnosti AstraZeneca do Austrálie, informuje portál RT.


"Rozumiem Taliansku," uviedol v piatok francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran pre televíziu BFM na otázku o talianskom zákaze vývozu. "Mohli by sme urobiť to isté," dodal.

Veran tiež uviedol, že Paríž podporuje prístup Bruselu k očkovacím kampaniam v EÚ. "Francúzsko bude spolupracovať so svojimi európskymi partnermi na zaistení toho, aby farmaceutické spoločnosti dodržiavali ich zmluvy," ďalej poznamenal minister zdravotníctva.

Brusel tento rok nariadil, že výrobcovia vakcín musia pred vývozom výrobkov vyrobených na domácom trhu získať povolenie od členských štátov. Taliansko bolo údajne prvým národom, ktorý využil nový orgán, a zablokoval zásielku viac ako 250 000 dávok vakcín od spoločnosti AstraZeneca, ktoré boli určené pre Austráliu.

Ľudia v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku uprednostňujú Sputnik V pred vakcínou AstraZeneca
Ruská vakcína Sputnik V, ktorá v EÚ ešte stále nebola schválená, si napriek tomu zjavne získala priazeň ľudí v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Prekonala záujem o už dostupnú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Tvrdí to najnovšia štúdia, informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Podľa denníka Financial Times, ktorý ako prvý informoval o tejto udalosti, Taliansko tvrdilo, že Austrália je „nezraniteľnou“ krajinou, keď požiadalo Európsku komisiu o zablokovanie dodávky zo závodu neďaleko Ríma. Európske vývozné obmedzenia boli uložené čiastočne z dôvodu predpokladaného zlyhania výrobcov pri dosahovaní cieľového počtu dodávok vakcín do krajín EÚ.

Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že rozumie tomu, prečo Rím prijal tieto opatrenia. „V Taliansku zomierajú ľudia rýchlosťou 300 denne. A tak chápem vysokú úroveň úzkosti, ktorá je v Taliansku a v mnohých krajinách po celej Európe,“ dodal.

České médiá: Matovič sa ospravedlnil Ukrajincom za nevhodný vtip a výrobca Sputniku V môže zrušiť dodávky na Slovensko
Premiér Igor Matovič sa ospravedlnil Ukrajincom za vtip o Zakarpatskej oblasti, píše portál Sputnik. Tiež informuje, že výrobca Sputnika V reagoval na napätú politickú situáciu na Slovensku. Ak slovenská vláda o vakcínu nestojí, tak ju Rusko pošle... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár