V Rusku spustili prvú superrýchlu 5G sieť
05 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Ruský telekomunikačný operátor MTS oznámil, že niektorí z jeho zákazníkov budú mať prístup k prvej 5G sieti. Pôjde o viaceré oblasti okolo ruského hlavného mesta, informuje portál RT.



V Moskve aj v Petrohrade

Ultrarýchla sieť je pokrytá tak populárnymi moskovskými lokalitami, ako je Gorky Park, oblasť okolo Moskovskej štátnej univerzity (MSU), ale aj medzinárodné obchodné centrum v Moskve. Pokrytie 5G zahŕňa celkovo 14 zón a podľa MTS sa má v blízkej budúcnosti ešte rozšíriť. Podobná sieť pokrývajúca asi 10 oblastí bude v lete spustená v Petrohrade.

„Po niekoľkých testoch a skúšobných verziách v oblasti 5G naša spoločnosť uviedla na trh prvú masovú pilotnú sieť piatej generácie v Rusku, ktorá je k dispozícii tisícom našich klientov,“ uviedol prezident MTS Alexey Kornya.
Priemerný film je možné stiahnuť za menej ako jednu minútu

Sieť novej generácie umožní používateľom sťahovať dáta rýchlosťou až 1,5 gigabitov za sekundu. To znamená, že priemerný film (s veľkosťou súboru okolo 10 gigabajtov) je možné stiahnuť za menej ako jednu minútu. Okrem rýchleho mobilného internetu majú v budúcnosti siete 5G pomôcť rozvoju dopravného systému a zlepšeniu bezpečnosti v meste, uviedla spoločnosť MTS.

Ľudia v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku uprednostňujú Sputnik V pred vakcínou AstraZeneca
Ruská vakcína Sputnik V, ktorá v EÚ ešte stále nebola schválená, si napriek tomu zjavne získala priazeň ľudí v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Prekonala záujem o už dostupnú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Tvrdí to najnovšia štúdia, informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Zatiaľ na pozvánky

Nie všetci zákazníci MTS však môžu vyskúšať sieť 5G. Prevádzkovateľ plánuje poslať pozvánky niektorým svojim klientom, ktorí sa nachádzajú v blízkosti jednej z 5G zón.

Cieľom Ruska je stať sa jednou z popredných krajín 5G na celom svete, pretože chce do roku 2024 zaviesť super rýchlu sieť v najmenej desiatich veľkých mestách, informoval predtým obchodný denník RBC.
Do troch rokov  prístup k sieti pre päť miliónov ľudí

Podľa plánu bude mať do tej doby prístup k sieti päť miliónov ľudí. Za menej ako desať rokov, do roku 2030, sa má viac ako tretina ruskej populácie prepnúť na 5G, pričom používateľská základňa sa má desaťnásobne zvýšiť a osloviť 50 miliónov ľudí.

Španielsky narkobarón bol prepustený z väzenia po tom, ako vyzbieral získal 200 tisíc eur
Španielsky narkobarón bol prepustený z väzenia po tom, čo cez verejnú zbierku získal na kauciu 200 000 eur, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár