Pápež František po prvýkrát navštívil Irak (VIDEO)
05 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Pápež František pricestoval do Bagdadu, sa kde začala jeho prvá medzinárodná cesta po viac ako roku, informuje portál RT.


Pápeža privítal iracký predseda vlády Mustafa Al-Kadhimi. Bol obklopený bezpečnostnými silami, ktoré boli nasadené na ochranu vodcu Vatikánu počas jeho cesty kvôli obavám o jeho bezpečnosť vo vojnou zmietanej krajine.



 

Pápež František však počas cesty napriek nedávnym samovražedným bombovým útokom a raketovým útokom odmietol obavy. Tvrdí, že je „povinne viazaný“ svojou náboženskou zodpovednosťou hovoriť s kresťanskou komunitou národa a budovať dialóg s dominantným moslimským náboženstvom.

Davy ľudí sa zhromaždili neďaleko letiska v Bagdade, aby pozdravili pápeža Františka na začiatku jeho štvordňovej cesty, počas ktorej navštívi sväté mesto Najaf, Abrahámovo rodisko v Ure, a Mosul, ktorý obsadil Islamský štát (IS, predtým ISIS) v roku 2014. IS mesto kontroloval do roku 2017.



Pápež František zverejnil pred svojím odchodom video z Vatikánu, v ktorom vyhlásil, že si „veľmi želá stretnúť“ občanov Iraku, „starodávnej a vynikajúcej kolísky civilizácie“.

Ľudia v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku uprednostňujú Sputnik V pred vakcínou AstraZeneca
Ruská vakcína Sputnik V, ktorá v EÚ ešte stále nebola schválená, si napriek tomu zjavne získala priazeň ľudí v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Prekonala záujem o už dostupnú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Tvrdí to najnovšia štúdia, informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár