Matovičovo vtipkovanie o Ukrajine má pokračovanie: v Charkove posprejovali slovenský konzulát
05 | 03 | 2021 I sefredaktor
V reakcii na vtipkovanie premiéra Matoviča na účet Ukrajincov neznáme osoby posprejovali priečelie slovenského honorárneho konzulátu v ukrajinskom meste Charkov. Informovala TASR.

Na budove sa objavil nápis "Vymeníme Slovensko za Krym", odkazujúci na výrok slovenského premiéra Igora Matoviča o výmene Zakarpatskej Ukrajiny za ruskú vakcínu Sputnik V, ktorý na Ukrajine vyvolal pobúrenie. Záber zachytávajúci grafity bol zverejnený na sociálnej sieti Telegram.

Igor Matovič v utorkovej relácii Rádia Expres na otázku, čo sľúbil Ruskej federácii za nákup vakcíny Sputnik V, so žartom odvetil: "Zakarpatskú Ukrajinu." K tomu následne dodal: "Nič som nesľuboval... len som sa snažil zabezpečiť vakcínu."

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si v stredu v súvislosti s Matovičovým vyjadrením predvolalo chargé d'affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu tlmočilo protest. Žiadalo tiež od slovenského premiéra oficiálne ospravedlnenie.

Slovenský premiér sa za svoj výrok o Zakarpatskej Ukrajine vo štvrtok ospravedlnil a uznal, že išlo o nevhodnú reakciu. "Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutné. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za svoju nevhodnú reakciu, ktorá mohla podkopať ich spravodlivé úsilie," uviedol.