Ľ. Blaha ministrovi Korčokovi: Ak nerezignujete, podpíšete úmrtný list slovenskej diplomacii
05 | 03 | 2021 I sefredaktor

Ľuboš Blaha vyzýva ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, aby kvôli konfliktu s premiérom Matovičom zložil funkciu.  "Ak to neurobíte, podpíšete tým úmrtný list slovenskej diplomacii a zničíte reputáciu celej Slovenskej republiky na dlhé roky," varuje na sociálnej sietiopozičný poslanec.





Predseda vlády I spore medzi vlastným ministrom zahraničných vecí a jeho maďarským partnerom urobil niečo, čo sa ešte nestalo v žiadnej civilizovanej krajine, upozorňuje Blaha, verejne vyjadril podporu maďarskému ministrovi.



Vo vláde Matoviča nie ste vítaný


"A teda vyslovil nedôveru Vám, Ivanovi Korčokovi, ako šéfovi našej diplomacie. Potrebujete kolkovanú žiadosť, aby ste to pochopili?" pýta sa opozičný poslanec. "Vo vláde Igora Matoviča nie ste vítaný a takáto vojna medzi premiérom a jeho ministrom zahraničia zosmiešňuje Slovensko vo svete," konštatuje.




Slovensko si musí chrániť svoju suverenitu

Osobitne pikantné je, pokračuje Blaha, že premiér Matovič sa zastal Maďarska v spore, ktorý je mimoriadne citlivý pre slovenský národ. Slovensko si musí chrániť svoju suverenitu - tomu rozumie každý Slovák okrem Matoviča.


Škandál


V tejto chvíli je priam škandál, zdôrazňuje poslanec, že premiér Matovič sa postavil na stranu Maďarska - proti vlastnému štátu. Veľkou otázkou je, či sa tak nestáva páchateľom vlastizrady.




Duševne nespôsobilý človek


"Áno, je pravda, že na čele štátu je duševne nespôsobilý človek, ale to, čo ste urobili Vy, je takisto porušením všetkýchpravidiel vlády. Ak by sa to stalo v armáde uprostred vojny, rovno by vás popravili," oslovuje Korčoka opozičný poslanec.








Ako malého chlapca

Vážený pán minister, premiér Matovič Vás prefackal ako malého chlapca a čo je horšie, ponížil celé Slovensko vo vzťahu k maďarským susedom. Pri všetkej úcte k Maďarsku, s ktorým máme mnoho spoločných záujmov,  tu predsa nejde o to, čo si myslíme o Maďarsku. Tu ide o to, že maďarský minister zasahuje do suverénnych záležitostí Slovenskej republiky, zneužíva na to stranu OĽaNO a ohrozuje naše národné záujmy," podčiarkuje Blaha.




Ide o rešpekt

"To, že Igor Matovič za svoje skutky bude jedného dňa braný na zodpovednosť a s najväčšou pravdepodobnosťou aj súdený, to je jedna vec. Ale to vás nezbavuje zodpovednosti za vlastné konanie. Ak ešte slovenská diplomacia má mať vo svete nejaký rešpekt, tak vy musíte okamžite odstúpiť," tvrdí Blaha.





Nebuďte zbabelý!


"Nebuďte zbabelý, zhlboka sa nadýchnite a roztraseným hláskom zvolajte ďalšiu tlačovku. Od srdca naložte Matovičovi, čo mu patrí a pošlite abdikačný list. Takto by to urobil nielen každý profesionálny diplomat, ale predovšetkým každý slušný človek," končí výzvu ministrovi Korčokovi Ľ.Blaha.