Krajčí kúpil nesprávne testy, nie sú na domáce použitie, ako tvrdil
05 | 03 | 2021 I sefredaktor
Kým za celý rok od začiatku pandémie sa na Slovensku využilo 14,38 milióna antigénových testov, teraz ich ministerstvo zdravotníctva kúpilo v jednej várke 35 miliónov. Nie sú však určené na domáce použitie, informoval portál sme.sk.

 
Nie na výter z nosa

Vyše polovica testov nie je na výter z nosa ako tvrdil Krajčí. Na rozpor upozornil na sociálnej sieti bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky pri ministerstve zdravotníctva Martin Smatana. Ministerstvo zdravotníctva za testy zaplatilo takmer 140 miliónov eur.

 
Nie na domáce použitie

Ministerstvo v balíku 35 miliónov testov kúpilo dva výrobky:  20 miliónov antigénových testov Standard Q Covid Ag Test od firmy SD Biosensor a 15 miliónov Clinitest® Rapid Covid-19 Antigen Test od spoločnosti Siemens. Ani jeden z kúpených testov však nie je určený na domáce použitie, ako to naznačoval minister.

"Tento produkt je výhradne na lekárske použitie a nie je určený na osobné použitie. Podanie testu a interpretácia výsledkov by mali byť vykonávané vyškoleným zdravotníckym pracovníkom," píše v špecifikácii výrobca antigénového testu Standard Q Covid Ag Test.

 

Ministerstvo zdravotníctva rozpor nevysvetlilo: "Výrobca testov ešte pred podpisom zmluvy predložil potvrdenia, podľa ktorých je produkt technicky zhodný s nazálnym typom testov," povedala hovorkyňa ministerstva  Z. Eliášová.  Ministerstvo neodpovedalo ani na otázku, prečo nekúpilo samotesty, ako to hovoril Krajčí.

 

Rezort balík 35 miliónov testov nakúpil cez Európsku komisiu, ktorá uzatvorila rámcové zmluvy s obidvoma výrobcami. V centrálnom registri zmlúv bola v čase písania tohto textu zverejnená len zmluva s firmou SD Biosensor. Miesta s cenou za tento typ antigénového testu sú na zmluve začiernené.

 

Ceny za obidva spomínané testy sú však uvedené v zmluve medzi ministerstvom zdravotníctva a Správou štátnych hmotných rezerv. Je to zmluva o tom, že rezervy uložia testy vo svojich skladoch na rôznych miestach Slovenska.

Zo zmluvy je zrejmé, že za jeden antigénový test od SD Biosensor zaplatilo ministerstvo 3,7 eura a za test od Siemensu 3,5 eura. Obidve ceny označil Krajčí "za dobrú sumu".

 

"Obrovská zmena" v testovaní

V súvislosti s týmto nákupom minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v utorok oznámil "obrovskú zmenu" v testovaní na koronavírus na Slovensku. Spočívať mala podľa neho v tom, že ľudia sa už nebudú musieť testovať v mobilných odberových miestach, ale doma samotestami.

 
Ešte  ďalších 25 miliónov antigénových testov


Okrem 35 miliónov testov, ktoré nechal Krajčí nakúpiť, je navyše Správa štátnych hmotných rezerv na základe uznesenia vlády z 18. februára pripravená kúpiť ďalších 25 miliónov antigénových testov.