Najvyšší súd vyvrátil nesprávne tvrdenie špeciálneho prokurátora D. Lipšica o kolúznej väzbe
04 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Najvyšší súd (NS) reaguje na štvrtkové vyjadrenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý povedal: "Domnievame sa, že v prípade kolúznej väzby je nahradenie väzby kauciou alebo probačným dohľadom vylúčené. Vyplýva to jednak z jednoznačného textu Trestného poriadku, ako aj z povahy dôvodov kolúznej väzby."


Reakcia NS SR. senát 5T: "Trestný poriadok v prípade zistenia dôvodu kolúznej väzby podľa § 71 ods. 1 písm. b) Tr. por. v ustanoveniach § 80 Tr. por. a § 81 Tr. por. nahradenie väzby nepripúšťa. Napriek tomu podľa ustálenej súdnej praxe (uznesenie NS SR z 25. apríla 2005, sp. zn. 1Toš 60/2005, uverejnené v Zbierke stanovísk NS a rozhodnutí súdov SR pod č. 57/2005, nález Ústavného súdu SR sp. zn. I. ÚS 100/2004) aj v takom prípade je možné rozhodnúť o nahradení väzby s poukazom na čl. 5 ods. 3 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a jeho prednosť pred vnútroštátnou zákonnou úpravou vzhľadom na prednosť medzinárodných zmlúv o ľudských právach a základných slobodách, pred zákonom, ak zabezpečujú väčší rozsah ústavných práv a slobôd podľa čl. 154c ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky.

Senát NS SR má za to, že v prípade obvinenej JUDr. Moniky J., ktorá je stíhaná aj pre obzvlášť závažný zločin, boli taktiež splnené aj výnimočné okolnosti prípadu pre nahradenie väzby tak, ako to požaduje § 80 ods. 2 a § 81 ods. 1 Tr. por. a bližšie sa k týmto a ďalším skutočnostiam vyjadrí senát v písomnom vyhotovení rozhodnutia."

TASR informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Matovičov teror nekončí? Po polícii obhajuje zadržanie šoféra aj jeho zamestnávateľ
Pokračuje Matovičov teror? K polícii sa pridal aj Dopravný podnik Bratislavy. Hovorkyňa DPB pre tasr uviedla, že vodič MHD bol predvedený na policajné oddelenie po tom, čo policajná hliadka spozorovala, že nedodržiava aktuálne protipandemické... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Michal Filek/TASR