Desivé: Na umelej pľúcnej ventilácii končia stále mladší ľudia, dokonca aj dvadsiatnici
04 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nárast pacientov, ale aj obetí na koronavírus sa u nás stále nedarí zastaviť. Zle sú na tom aj v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura.


Desivá je nielen štatistika pozitívnych ľudí, ale aj pacientov v nemocniciach po celom Slovensku a tiež počty mŕtvych, ktoré sa už blížia k ôsmim tisíckam. Zlé je aj konštatovanie, že klesá priemerný vek hospitalizovaných pacientov. Podľa portálu kosice.korzar.sme.sk je priemerný vek covid pacientov v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice je 60 rokov. Ľudia do 50 rokov tvoria štvrtinu pacientov a 30 hospitalizovaných vo veku do 40 rokov.
Na pľúcnu ventiláciu sa dostávajú aj mladé ročníky vo veku 20 a 30 rokov

V košickej univerzitnej nemocnici leží 307 pacientov s ochorením Covid-19 a obsadených majú 88 percent covid lôžok. Takmer 50 pacientov je v kritickom stave, 22 potrebuje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu, ostatní sú napojení na neinvazívnu pľúcnu ventiláciu, tzv. high flow oxygen prístroj. Len počas uplynulého víkendu v nej zaznamenali 14 úmrtí. „Žiaľ, čísla nám opäť mierne stúpli, minulý týždeň sme sa pohybovali pod hranicou 300 hospitalizovaných. Medzi pacientmi je už značná časť mladších vekových skupín, prevažujú predovšetkým päťdesiatnici. Nie je však zriedkavé, že sa na umelú pľúcnu ventiláciu dostanú pacienti vo veku 20 či 30 rokov,“ prezradil generálny riaditeľ UNLP Vladimír Grešš smutnú štatistiku.

V košickej nemocnici prijali za ostatné tri mesiace 2 262 covid pacientov a ich počty stále stúpajú. Kým v decembri mali na lôžkach 467 pacientov, v januári už 899 a v najkratšom mesiaci február 896. Od minuloročného 1. septembra 2020, teda za pol roka, bolo v nemocnici na lôžkach 3 078 covid pacientov „Do domácej liečby sme za rovnaké obdobie prepustili 1 160 pacientov. Počas uplynulých dvoch mesiacov sme spolupracovali aj s nemocnicami z celého východného Slovenska. V rámci presunov pre stabilizáciu počtu lôžok sme presunuli 285 pacientov do iných zdravotníckych zariadení,“ skonštatoval Martin Paulo, výkonný riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť.

Preplnené nemocnice, nedostatok zdravotníkov a znižujúca sa šanca na prežitie. Tak vyzerá Krajčího zdravotníctvo
Slovenské nemocnice kolabujú. Naše zdravotníctvo prehráva svoj boj s pandémiou. A nie je to len problém s pľúcnou ventiláciou. My nemáme zdravotníkov! upozorňuje portál HN. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

V košickej nemocnici zomrelo za tri mesiace až 523 covidových pacientov

Zvýšená úmrtnosť covid pacientov neobchádza ani košickú nemocnice. Kým v mesiacoch december 2020 a január 2021 ju mali na úrovni necelých 24 %, vo februári stúpla na takmer 30 %. Spôsobené je to možno aj tým, že značná časť pacientov prichádza vo veľmi zlom stave. V decembri zomrelo v UNLP na koronavírus 79 pacientov, v januári už 185 a vo februári, teda v najkratšom mesiaci roka, dokonca až 259. Za tri mesiace je to celkovo 523 úmrtí. Približne rovnakú úmrtnosť zaznamenáva košická nemocnica počas obdobia mimo pandémie za celý rok. Najväčšou zbraňou proti COVID-19 má byť vakcinácia.

Vo vakcinačnom centre UNLP od začiatku vakcinácie podali už takmer 24-tisíc dávok vakcín od spoločnosti Pfizer a BioNTech a tiež Moderna a AstraZeneca. Približne 10-tisíc ľudí z tohto počtu zaočkovali už aj druhou dávkou. „V samotnej nemocnici máme 75 % zdravotníkov zaočkovaných už druhou dávkou vakcíny. Na očkovanie sa hlásia ďalší, len čo im to zdravotný stav umožňuje. Vidíme, že očkovanie má zmysel a medzi zamestnancami nám poklesol počet covid pozitívnych zdravotníkov. Kým pred očkovaním sme mávali počas týždňa 170 až 200 covid pozitívnych zdravotníkov, teraz je to na úrovni 35 (15 lekárov a 20 sestier a iných zdravotníckych pracovníkov),“ dodal pre portál kosice.korzar.sme.sk výkonný riaditeľ pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek.

MUDr. Macháčová: Ak by sme sa riadili odporúčaniami ministerstva, nemocnice by kolabovali
Michaela Macháčová, ambulantná lekárka a viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecných lekárov (SSVL) vyhlásila, že ministerstvo zdravotníctva odporúča ambulantným lekárom doslova absurdity; "ak by sa odporúčaniami MZ SR riadili, zomierali by... Čítať ďalej
02 | 02 | 2021 | Petra Demková