Ruská facka Ukrajine - ukrajinský nákladný vzdušný obor An-124 začnú pravdepodobne vyrábať Rusi
03 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Antonov An - 124 bol svojho času najväčší a doteraz si pre niektoré charakteristiky prepravovaných nákladov udržiava pozíciu "naj" obra, najväčšieho nákladného lietadla na svete, ktoré je v činnej službe. Väčšia už je iba "Mrija" An - 225, ale letuschopný je už iba jeden kus a aj ten stojí prakticky stále na zemi.


Na Ukrajine bolo celkovo vyrobených 55 kusov obrích Antonovov. Dnes ich necelú desiatku vlastní nadnárodná spoločnosť Volga-Dneper, ktorá má objednávky na prepravu tovarov prakticky na rok vopred. Jej flotila strojov An - 124 je tak vlastne nepretržite v prevádzke. Ich životnosť je obmedzená a náhrady niet. Portál topwar.ru však dáva týmto vzdušným gigantom novú nádej ďaleko za horizont roka 2040.



Antonov An-124 Ruslan je sovietske, resp. ukrajinské dopravné lietadlo, jedno z najväčších transportných lietadiel na svete. An-124 Ruslan je hornokrídlové štvormotorové lietadlo s klasickými chvostovými plochami s mnohokolesovým podvozkom nosového typu. Trup je pretlakovaný, rozdelený na dve paluby.

Najnovšie ruskému ministerstvu obrany bolo ponúknuté, aby obnovilo výrobu lietadla An-124 Ruslan. Informovala o tom tlačová služba vojenského oddelenia. Ukrajina zastavila jeho výrobu po udalostiach na Kryme, nie je schopná zabezpečiť si potrebné komponenty.

A tak na stretnutí v Uljanovsku v podniku Aviastar-SP bol minister obrany Sergej Šojgu požiadaný, aby obnovil výrobu Ruslanov v lietadlovom závode v Uljanovsku. Počas stretnutia Šojgu poznamenal, že v roku 2020 bolo pre potreby Ruskej federácie opravených šesť lietadiel An-124 a vyjadril nádej, že sa Rusku podarí získať požadovaný počet prevádzkyschopných lietadiel.

Z pôvodných výkresov však v novovyrábaných lietadlách zostanú pôvodné iba drak a nosné plochy, všetko ostatné, vrátane modernej avioniky, bude dodané z domácich ruských zdrojov.

Tragédia: Pilot si pomýlil cestu s pristávacou dráhou, zahynulo 25 ľudí!
Letecké nešťastie sa stalo v piatok večer na východe Ukrajiny. V troskách lietadla prežili traja ľudia, píše portál blesk.cz Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.