Nemecko potrebuje taiwanskú stratégiu (Martin Kölling)
03 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Martin Kölling (Handelsblatt)


Taiwan sa čoraz viac dostáva do centra geopolitiky. Tento high-tech ostrov má strategický význam aj pre nemecké hospodárstvo.


Aktuálna čipová kríza v automobilovom priemysle poukazuje na jednu vec: Rastúca konkurencia medzi USA a Čínou núti svet výraznejšie prehodnotiť doterajšiu stratégiu voči Číne a hľadať novú odpoveď na taiwanskú otázku. Konkrétne ide o to, či je Nemecko a jeho spoločnosti schopné prevziať na seba vážne politické a ekonomické dôsledky spojené s užšou spoluprácou s týmto ostrovom, na ktorý si nárokuje Čína.


Čína už bojkotovala zahraničné podniky, ktoré sa museli ospravedlniť Pekingu za to, že napríklad neuviedli Taiwan ako štát, alebo ho nevyznačili na čínskych mapách.


To, aké by mohlo byť sebapoškodzujúce ignorovanie významu Taiwanu, demonštruje prosba nemeckého ministra hospodárstva Petra Altmaiera adresovaná vláde tohto high-tech ostrova, aby pomohla nemeckým automobilkám pri zdolávaní čipovej krízy. Na nemeckú prosbu taiwanská ministerka hospodárstva Wang Mei-hua kontrovala požiadavkou, či by Nemecko na oplátku nemohlo malému ostrovu vypomôcť pri zaobstaraní vakcíny na COVID-19.  Všetky taiwanské médiá (pravicové či ľavicové) ale následne svorne popreli akékoľvek uprednostňovanie Nemecka.


„Taiwan nemá dôvod ponáhľať sa s pomocou Nemecku,“ – prišiel s oficiálnym komentárom napríklad denník Taipei Times. „Ak Nemecko požiada Taiwan o pomoc a pritom sa ku krajine nespráva ako k priateľovi, bolo by to poriadne zaucho pre Wangu.“ Svoju tvrdú reakciu komentátori unisono zdôvodnili nemeckou „politikou jednej Číny“, ktorá od nadviazania diplomatických vzťahov v roku 1972 Čínsku ľudovú republiku akceptuje ako jediné zastúpenie.


Nemecko neuznáva Taiwan ako štát, ktorý sa oficiálne nazýva Čínska republika, podobne ako väčšina ostatných krajín sveta. Čím viac sú obyvatelia Taiwanu hrdí na svoju republiku, tým viac sa hnevajú v Tchaj-peji. Taiwanský čipový a počítačový priemysel sa totiž stal nenahraditeľnou súčasťou high-tech dodávateľského reťazca okolo popredného svetového výrobcu čipov TSMC . Taiwančanov hnevá, že im Nemecko na začiatku pandémie ani raz verejne nepoďakovalo za dodanie milióna rúšok.


Bolo by nesprávne ponechať takéto rozčarovanie bez následkov. Len prvoplánovo totiž ide o počítačové čipy. Oveľa rozhodujúcejšie totiž je, že Taiwan sa stal jedným z najdôležitejších hráčov v geopolitickom šachu medzi USA a Čínou, a tým aj nebezpečným problémovým miestom, ktoré čoskoro môže požadovať jasnejšie zadefinovanie svojej pozície, dodáva na záver svojho komentára Martin Kölling v novinách Handelsblatt.