Kollár razantne vstúpil do konfliktu koaličných partnerov: Nesprávajte sa ako malé deti na pieskovisku
03 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

Predseda parlamentu a šéf hnutia SME RODINA vyzval svojich koaličných partnerov, aby si uvedomili, načo boli zvolení.


Zdá sa, že pohár trpezlivosti Borisa Kollára pretiekol. Až doteraz sa on osobne ani jeho hnutie do mediálnych sporov svojich koaličných partnerov nezapájal. Naopak, snažil sa skôr o zmier s nejakým vyšším cieľom, ako je dokazovanie si pravdy a presviedčanie o veľkosti svojho ega – s cieľom udržať túto koalíciu, aby mohla naplniť to, čo svojim voličom sľúbila.

Konflikty dvoch hlavných aktérov, premiéra a ministra hospodárstva, ale naberajú na obrátkach. Ako sa vyjadril Kollár, „nie je to na nič dobré a vyvoláva to len chaos v spoločnosti“. Navyše, do prestrelky v tlači a odkazov cez sociálne siete sa najnovšie zapojila aj strana Za ľudí. Vyostrenie konfliktov a zapojenie tretieho koaličného partnera boli pre Kollára asi povestným „posledným klincom do rakvy“.

Predseda parlamentu na stupňujúce sa napätie v koalícii odpovedal tentokrát zvolaním tlačovky. „Prvýkrát chcem aj ja niečo odkázať svojim partnerom cez médiá. Prosím, prestaňte sa správať ako malé deti na pieskovisku. Vráťme sa k tomu, prečo táto vládna koalícia vznikla. Vznikla preto, aby naplnila zmenu, ktorú ľudia požadovali, a preto, aby každá z koaličných strán naplnila volebný program, ktorý svojim voličom sľúbila“, povedal Boris Kollár.

Ako ďalej uviedol, „tento konflikt nebude mať žiadnych víťazov. Tu nezvíťazí Matovič, Sulík, Remišová alebo Kollár. Tento konflikt bude mať len porazených. A porazení budú všetci obyčajní ľudia.“ Kollár spomenul aj vyše sedemtisíc úmrtí na covid-19 a uviedol, že „títo ľudia už stratili to najcennejšie – svoj život“.

 
Pozýva na stretnutie

Predseda parlamentu na záver tlačovej konferencie vyzval koaličných partnerov, aby sa spoločne stretli. „Pozývam vás do budovy národnej rady, aby sme si všetko vydiskutovali za zatvorenými dverami a posunuli sa ďalej“, povedal Kollár. Kollár sa dlhodobo v politike snaží o vecný prístup bez emócií. Do osobných konfliktov sa zásadne nezapája. Je na pováženie, že dnes na politickej scéne nemáme vyhrotené konflikty medzi koalíciou a opozíciou, ale vnútri koalície, kde osobná nevraživosť medzi dvoma partnermi presiahla mieru únosnosti a ohrozuje nielen stabilitu v koalícii, ale v celej spoločnosti.

Kollárova politika zdravého rozumu a jeho prirodzená schopnosť potlačiť vlastné ego do úzadia a „nehrotiť“ konflikty, bohužiaľ, nie je vlastná ostatným členom koalície. V tomto by mohol byť Kollár pre nich inšpiráciou. Ak sa totiž bude chcieť táto koalícia zachrániť a pokračovať ďalej, bez Kollárovho vecného prístupu to nepôjde. Nakoniec, jeho vecný prístup by sa zišiel nielen v koalícii, ale v celej slovenskej politike.

 

Boris Kollár pochybuje, že parlament predĺži núdzový stav. Vysvetlil dôvod
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v utorok rokovali s prezidentkou Zuzanou Čaputovou o aktuálnych politických témach. Pred príchodom do Prezidentského paláca sa šéf NR SR Kollár vyjadril k tomu, či sa... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR