Austrálsky minister spravodlivosti odmietol obvinenie zo znásilnenia
03 | 03 | 2021 I tasr

Austrálsky minister spravodlivosti Christian Porter odmietol v stredu obvinenie, že v roku 1988 znásilnil 16-ročné dievča. Informovala o tom agentúra AFP.


Po týždni špekulácií o identite nemenovaného ministra 50-ročný Porter so slzami v očiach priznal, že obvinenia sa síce týkajú jeho, ale že "nič také sa nikdy nestalo". Porterova identita bola všeobecne známa, avšak austrálske zákony o hanobení nedovolili médiám ho konkrétne menovať, približuje AFP.

Minister zo svojho postu neodstúpi, avšak zoberie si krátke voľno na zotavenie sa zo psychickej záťaže, ktoré mu tieto obvinenia spôsobili.

"Dnes som sa dohodol s premiérom, že po rozhovore so svojím lekárom si beriem krátku dovolenku na zhodnotenie a, dúfam, zlepšenie svojho duševného zdravia," povedal Porter novinárom.

Nemenovaná žena podala vlani sťažnosť na políciu, orgánom však neposkytla oficiálnu výpoveď. Vyšetrovanie pozastavili po tom, ako v júni vo veku 49 rokov spáchala samovraždu.

Minulý týždeň však kamaráti zosnulej o obvinení informovali prostredníctvom listu premiéra, ako aj opozičných poslancov.

Polícia v utorok uviedla, že pre pokračovanie vyšetrovania nemá dostatok dôkazov. Priatelia zosnulej a mnoho prominentných Austrálčanov však vyzvalo na uskutočnenie vyšetrovania vo verejnom záujme.

Bývalá poradkyňa dvoch vládnych ministrov Brittany Higginsová nedávno uviedla, že ju v roku 2019 sexuálne napadol kolega. Odvtedy rovnakého muža zo sexuálneho násilia alebo obťažovania obvinili aj štyri ďalšie ženy.

Kamaráti uvedenej zosnulej sa rozhodli napísať list poslancom po tom, ako si prečítali o Higginsovej obvineniach, dopĺňa britská stanica BBC.

Slováci nasledovali príklad Maďarov, zaregistrovali ruskú vakcínu
Slovensko nasledovalo príklad Maďarska a zaregistrovalo ruskú vakcínu Sputnik V. bez toho, aby čakalo na súhlas Európskej liekovej agentúry. Prvé dodávky vakcíny na Slovensko sú s dátumom 1. marec, píše de.rt.com. Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová