USA uvalia na Rusko sankcie za otrávenie Navaľného
02 | 03 | 2021 I sefredaktor
 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena pripravuje uvalenie sankcií na Rusko v súvislosti s otrávením a uväznením opozičného lídra a kritika Kremľa Alexeja Navaľného.

Podľa zdrojov z prostredia americkej vlády sa Spojené štáty spolu s Európskou úniou dohodnú na obsahu avizovaných sankcií, ako aj na ich presnom načasovaní. Informovala o tom TASR.
Podkopávanie americkej demokracie

Potenciálnou voľbou je exekutívny príkaz, ktorý by spustil sankčné opatrenia voči Rusku za opakované podkopávanie americkej demokracie vrátane kybernetických útokov a vypísania peňažnej odmeny za chytenie amerických vojakov v Afganistane.
Prvé svojho druhu

Sankcie by boli Bidenovým prvým opatrením svojho druhu voči Rusku a išlo by o odklon od postoja, aký mal k Moskve jeho predchodca v prezidentskom úrade Donald Trump.
Sankcie voči štyrom

Európska únia v pondelok schválila sankcie voči štyrom vysoko postaveným ruským činiteľom - krátko na to, ako ľudskoprávni experti OSN vyzvali na medzinárodné vyšetrovanie otrávenia Navaľného a na jeho okamžité prepustenie z väzenia.

Sankcie EÚ sa budú vzťahovať na šéfa ruskej Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) Alexandra Kalašnikova, šéfa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexandra Bastrykina, generálneho prokurátora Igora Krasnova a veliteľa ruskej Národnej gardy Viktora Zolotova.
Zákaz cestovať do krajín EÚ

Štvorica bude mať zákaz cestovať do krajín EÚ a všetok majetok týchto osôb v EÚ bude zmrazený. Ide o prvé osoby, pre ktoré bude platiť nový sankčný režim v súvislosti s porušovaním ľudských práv, ktorý EÚ zaviedla vlani v decembri.