Šéfka ŠÚKL považuje očkovanie Sputnikom za rizikové
02 | 03 | 2021 I sefredaktor
Prezidentka na Matovičovu tajnú misiu zareagovala stretnutím s riaditeľkou Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzanou Baťovou. Tá Čaputovej potvrdila, že očkovanie neregistrovanou a nepreverenou vakcínou považuje za veľmi rizikové, infomoval  portál aktuality.sk.


Baťová dodala, že jej ústavu doteraz nebola doručená výrobná dokumentácia nevyhnutná na oboznámenie sa s kvalitou a bezpečnosťou vakcíny. Čaputová sa aj preto rozhodla, že nebude občanov vyzývať, aby sa vakcínou z Ruska nechali zaočkovať.


Prezidentka nebude vyzývať na očkovanie Sputnikom


„Samozrejme, záchrana životov je nad akékoľvek politické spory a argumenty. Ale aj kroky vo výnimočnej situácii sa dajú robiť spôsobom, ktorý nerozbíja vládnu koalíciu, neponižuje názorových oponentov, nespochybňuje dôveru ľudí v očkovanie a nevnáša do spoločnosti ďalší konflikt,“ konštatovala prezidentka.






Premiér rokovania s Rusmi tajil

Pred týždňom pozvala Čaputová predsedu parlamentu Kollára a premiéra Matoviča za spoločný stôl. Predseda vlády už v tom čase rokoval s Rusmi o nákupe vakcíny Sputnik V, pPred hlavou štátu však svoje plány zatajil.


„O zmluvnom ani logistickom zabezpečení vakcíny Sputnik V, vrátane použitia vojenských lietadiel na jej prevoz, nemala prezidentka vopred žiadne informácie,“ povedal pre Aktuality.sk hovorca prezidentky.


Matovič sa bál, že sa niekto pokúsi akciu zmariť



Nákup Sputnika V tajil premiér aj pred svojimi koaličnými partnermi. Ako uviedol včera na letisku v Košiciach, kde vakcínu z Ruska osobne vyzdvihol, robil tak, lebo panovali obavy, že sa niekto pokúsi akciu zmariť.