Danko: Matovič svojím cirkusom porušil dohodu s Rusmi. Nechceli dovoz Sputniku popularizovať
02 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že Igor Matovič porušil dohodu s Rusmi o podmienkach dovozu Sputniku. Moskva vraj nechcela, aby sa okolo toho robil cirkus, pretože v samom Rusku je vakcíny nedostatok.


Po prílete lietadla z Ruska, ktoré k nám priviezlo očkovaciu látku Sputnik, bola na letisku sláva, akoby sa vítala nejaká vzácna delegácia. Hlavní protagonisti, ktorí sa najviac zviditeľňovali, boli premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Celkom iný pohľad na vec má Andrej Danko. Na dovoz neregistrovanej očkovacej látky z Ruskej federácie tlačil asi najviac. Viac o tom porozprával pre portál ereport.sk.
Premiér prekvapil zverejnením ceny vakcínu aj tým, že pre ňu poslal vojenské lietadlo

Šéf národniarov si na dovoze Sputniku V robí zásluhy tiež. Tvrdí, že nebyť jeho zákulisnej práce, Sputnik by k nám nikdy neprišiel. „Spôsob ako premiér odprezentoval dodávky očkovacej látky ma šokovali. Ba Matovič porušil pritom dohodu s ruskou stranou. A tiež nehovorí pravdu ani o počte zazmluvnených dávok,“ konštatuje sklamaný Danko.

Premiéra pred štyrmi týždňami vyzval aby kontaktoval ruského ministra priemyslu Denisa Manturova. Práve on mal Danka zavolať do Ruska v čase, keď tam bol aj jeho náprotivok z Maďarska. Matovič však tvrdí, že Danko mu s nákupom nepomáhal. „Je mi ľúto ako sa vyjadril. Dnes už národ vie, že jeho spôsob komunikácie sú často konflikty a klamstvá. Moje väzby s ministrom sú niekoľkoročné a je to priateľ, s ktorým si každý mesiac telefonujem. Dôležité je, že tu Sputnik je, lebo doviesť ho mohol len predseda vlády. Dnes už otvárame druhú tému lieku, ktorý by takisto mohli doviesť. A znova ho vyzývame, aby si všimol aj tento liek,“ prezrádza šéf národniarov. O spečatení dohody o nákupe Sputnika sa vraj dozvedel v sobotu.

Danka prekvapilo, že premiér Matovič zverejnil cenu, za akú ruskú vakcínu kupoval. „Čudujem sa tomu. Rovnako tomu, že tam poslal vojenské lietadlo. Vojenské lietadlo sa používa výnimočne. Ten spôsob, ako to Igor Matovič urobil, ma šokoval, pretože dohoda bola, že sa to nebude až tak popularizovať. Je to aj kvôli tomu, že tej vakcíny je nedostatok aj pre Ruskú federáciu. Ale to už je spôsob, ktorý by som nazval ala Igor,“ netají rozčarovanie predseda SNS.

Danko: Slovensko sa stáva banánovou republikou. Pani prezidentka, zastavte to!
Predĺženie núdzového stavu ťažko znáša aj Andrej Danko, predseda mimoparlamentnej SNS. Opäť sa preto rozhodol v statuse apelovať na prezidentku, aby premiéra z jeho funkcie zosadila. Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Matovičova zásada je vyvolať konflikt, upriamiť na seba pozornosť a nehovoriť pravdu

Podľa Danka nehovoril Matovič pravdu o počte dávok vakcíny. „Zatiaľ je dohodnutý len milión dávok očkovacích látok,“ tvrdí Danko.

Zareagoval aj na kritické postoje viacerých politikov týkajúce sa dovozu nechválenej ruskej vakcíny. "Korčok by v živote nebol na tých postoch v Amerike, keby sme my neurobili prácu na ministerstve obrany. Mrzí ho jeho postoj. Mali by sa viac pozerať, ako to robí Orbán a svet by vyzeral inak. Oni potrebujú len konflikt a aj Tomáš Valášek, čo odišiel zo strany Za ľudí aj z koalície, s ním je to tak isto. Ono je to schizofrénia ich postoja,“ konštatuje šéf národniarov.

„Bolo by dobré, ak by v čase, keď odíde Igor Matovič z funkcie, aby mohol tak telefonovať s Emmanuelom Macronom, ako ja telefonujem s Rusmi alebo aj s inými západnými politikmi. Matovič má svoj život vo svojich rukách a nechcite, aby som ho komentoval. Za štyri roky som si s ním dosť vytrpel. Zošedivel som pri ňom. Ľudia nechceli veriť, aký Igor Matovič je, teraz ho máte. Tí, ktorí ho volili, nech si ho pozrú, ako sa správa. Jeho zásada je vyvolať konflikt, upriamiť na seba pozornosť a, žiaľbohu, dosť často potom aj nehovoriť pravdu,“ dodáva Danko.

Danko: Verím, že Matovič neťahá Rusov za nos, že úspešne dotiahne nákup Sputniku
Predseda SNS Andrej Danko dúfa, že premiér Matovič dotiahne nákup ruskej vakcíny Sputnik V do úspešného konca. "Igor Matovič si samozrejme musí počkať aj na niektoré telefonáty z Bruselu. Uvidíme či naberie odvahu postaviť sa Bruselu a nakúpi... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik