Chmelár: Akým právom sa politici starajú do toho, aké vakcíny si ľudia želajú?
02 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Igora Matoviča za dovoz ruskej vakcíny Sputnik V niektorí kritizujú. Iní mu za to tlieskajú. Medzi tých druhých patrí aj Eduard Chmelár, ktorý svoju radosť preniesol do statusu na sociálnej sieti.


Žiadostí na dovoz ruskej vakcíny Sputnik V bolo veľa zo strany opozičných politikov aj lekárov či iných odborníkov. Patrí medzi nich aj Eduard Chmelár, historik, mediálny aj politický analytik.
Môže normálny človek myslieť vážne, že sa máme hanbiť za kúpu vakcíny z Ruska?

„Všetci agenti a dosadení miestodržitelia amerického impéria sa prestali ovládať a krotiť svoje antiruské šovinistické pudy a doslova vybuchli. Šéfa parlamentného eurovýboru Tomáša Valáška let do Moskvy tak rozčúlil, že na protest odišiel z vládnej koalície,“ píše Chmelár.

Dodal, že Valášek si pomáhal klamstvami, keď uviedol, že Rakúsko odmietlo Sputnik V, no rakúsky kancelár Sebastian Kurz v piatok telefonoval s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Dohodli sa nielen na dodávkach, ale aj na spoločnej výrobe vakcíny. „Môže normálny človek myslieť vážne, že sa máme hanbiť za to, že berieme vakcínu od Ruska? V tom prípade verím, že pán poslanec je principiálny aj v kuchyni a nepoužíva sporák s ruským plynom,“ komentuje sarkasticky Chmelár, podľa ktorého triednu uvedomelosť prejavilo aj Progresívne Slovensko.

Jeho predsedníčka Irena Biháriová sa totiž rozčúlila, že Igor Matovič ide vraj „bezškrupulózne vystaviť svojich vlastných občanov zdravotným rizikám“ a ide im očkovaciu látku „podávať s výhovorkou, že veď je to dobrovoľné“. Pri tak krátkej dobe testov nemôže podľa Chmelára nikto vylúčiť riziká ani pri vakcínach schválených Európskou liekovou agentúrou.

„Preto nechápem, prečo ich vytáča do biela, že minimálne 300 000 slovenských občanov, ktorí sa doteraz nechceli dať očkovať, má záujem o Sputnik V,“ konštatuje. „Za toho pokusného králika sa dobrovoľne hlásim a som presvedčený, že spolu so mnou aj mnoho ľudí s triezvym uvažovaním,“ dodáva Chmelár.

Sme pre Európsku úniu skutočnými partnermi, alebo iba vazalmi? Pýta sa Chmelár
Pre politického analytika Eduarda Chmelára nie je ťažké rozanalyzovať si možné problémy súvisiace s nákupom ruskej vakcíny Sputnik V. Svoj názor na to okomentoval v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Kúpa vakcíny Sputnik V bola od premiéra dobrý krok, ba možno jediná správna vec

Chmelár si všíma aj vyjadrenia europoslanca Michala Šimečku či ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. „Jemu dáva zmysel vítanie 5 (slovom piatich) lekárov v rámci pomoci EÚ, no dodávka 200 000 vakcín pre sto tisíc obyvateľov krajiny traumatizovanej akútnym nedostatkom očkovacích látok vlastne nestojí za reč. Ba dokonca je nevhodná, lebo čo tam po záchrane životov, keď ho za to nepochvália ani v bruselskej, ani vo washingtonskej centrále,“ píše.

Chmelár kritizuje aj neadekvátne a „paranoidné“ vyhlásenia europoslanca Vladimíra Bilčíka, ktorého nepríčetné vyjadrenia by vraj mal posúdiť psychoanalytik. Kritikom podľa Chmelára na Sputniku prekáža jedine to, že je z Ruska. „Dovolím si tvrdiť, že až teraz je vláda Igora Matoviča ohrozená. Stráca totiž podporu ambasády USA,“ konštatuje Chmelár.

Dodáva, že od Matoviča je to čistý politický kalkul, ktorým sa pokúsil zachrániť svojho najvernejšieho ministra, Mareka Krajčího.



Napriek tomu si myslí, že to bol dobrý krok a možno jediná správna vec, ktorú vo funkcii premiéra urobil. „Urobil tak v poslednej chvíli, keď už hrozilo, že nám ostatné štáty vakcíny vykúpia. Zahanbil tak aj predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý sebavedomo tvrdil, že Matovič tára a žiadne vakcíny neprídu,“ píše Chmelár.

Za ruskú vakcínu Matovičovi po prvýkrát ďakuje. Podľa neho je podstatné to, že Slovensko si výrazne zvýšilo šancu, aby sme sa z tejto nočnej mory dostali. „Nie je dôvod sa rozčuľovať. Neviem, akým právom sa nejakí politici starajú do toho, aké vakcíny si želajú ľudia. Pichajte si do seba, čo chcete alebo nepichajte do seba nič. Ste slobodní ľudia. Ja som hneď na začiatku avizoval, že sa zaočkovať dám. A keď mám tú možnosť, vyberám si ruskú vakcínu Sputnik V. Ďakujem, pán premiér,“ končí status Chmelár.

Chmelár: Minister môže jediným podpisom poviliť Sputnik V na Slovensku. Prečo zámerne klamú?
Eduard Chmelár sa v najnovšom stastuse na facebooku zamyslel nad geomopolitickými hrami okolo vakcíny Sputnik V, ktoré vedú niektorí naši politickí predstavitelia, ale aj médiá. Používajú pritom zámerné klamstvá a v čase, kedy nám tu zomierajú... Čítať ďalej
18 | 02 | 2021 | Michal Filek