SME RODINA začína boj za ochranu práv seniorov (Gabriel Matta)
01 | 03 | 2021 I sefredaktor
Na Slovensku sa množia prípady týrania a násilia páchaného na senioroch. Upozornil na to poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za hnutie Sme rodina Martin Borguľa. Hnutie začína pracovať na tom, aby sa násilie a zlé zaobchádzanie so staršími skončilo.  

 

Zatiaľ čo o problematike týrania žien existuje v našej spoločnosti aké – také povedomie a rovnako existujú organizácie, ktoré sa pomoci týmto ženám venujú, o týraní a násilí páchanom na senioroch sa nevie takmer nič. Tak ako každé násilie, aj toto sa deje za zatvorenými dverami domácností. Agresormi sú najčastejšie vlastné deti a dôvodom psychického i fyzického násilia na svojich vlastných rodičoch sú takmer vždy peniaze.

Seniorským obetiam násilia sa už viac ako dvadsať rokov venuje na Slovensku jediná organizácia – Fórum pomoci starším. Tá síce robí vysoko záslužnú prácu – poskytuje odborné poradenstvo, prevádzkuje bezplatnú senior linku, organizuje pre seniorov edukačné workshopy, aby dokázali rozpoznať násilie a vedeli, ako sa proti nemu brániť. Ide však „len“ o občianske združenie, ktoré nemá páky na to, aby sa prípady týrania dostali pred súd či aby sa zmenila legislatíva tak, aby k prípadom násilia nedochádzalo.

Pred časom sa téme začal venovať poslanec hnutia Sme rodina M. Borguľa. Ako povedal, bol šokovaný, aké zverstvá sú schopné vlastné deti konať na svojich rodičoch, len aby sa dostali k majetku a peniazom.

„Vôbec nejde o nejaké ojedinelé prípady. A dôležité je tiež povedať, že nejde len o týranie v domácom prostredí, ale aj o násilie a zlé zaobchádzanie v zariadeniach sociálnych služieb a v nemocničných zariadeniach. Je to mimoriadne závažný problém, o ktorom sa nehovorí. Tak ako mnohé iné problémy, aj tento sa v súčasnej pandémii korona vírusu ešte prehĺbil. Je najvyšší čas začať s tým niečo robiť,“ povedal poslanec M. Borguľa.

Do riešenia problému sa najnovšie púšťa celé hnutie Sme rodina. Podľa dostupných informácií predseda parlamentu minulý týždeň prijal prezidentku organizácie Fórum na pomoc starším Ľubicu Gálisovú a prisľúbil podniknúť kroky v oblasti zmeny legislatívy. To, že sa tohto problému chopí práve Kollár, je vcelku pochopiteľné - jeho hnutie vedie od začiatku prosociálnu politiku a ich pôsobenie, či už ako opozičnej, alebo koaličnej strany, smeruje k pomoci sociálne slabším, zraniteľným či ohrozeným skupinám. Ak teda na Slovensku existuje problém psychického a fyzického násilia páchaného na senioroch ako najzraniteľnejšej skupine obyvateľstva, nie je prekvapením, že sa ich ujme práve Kollár so svojím hnutím. 

„Keď si uvedomíme, koľko času, energie aj peňazí je venovaných rôznym menšinovým a marginalizovaným skupinám, a pritom sa nám priamo pod nosom dejú také strašné veci, ako je tyranizovanie, psychické ponižovanie, hrubé zanedbávanie starostlivosti našich rodičov a starých rodičov, ktorí, mimochodom, patria k najpočetnejšej skupine obyvateľstva, tak musím konštatovať, že máme poriadne pomýlené hodnoty. Musíme pomôcť v prvom rade našim seniorom, ktorí vybudovali túto spoločnosť. Musíme napraviť nespravodlivosti, ktoré sú na nich páchané,“ povedal predseda hnutia Sme rodina B. Kollár.

Akékoľvek násilie a týranie predstavuje v spoločnosti odsúdeniahodný jav. Zostáva veriť, že sa hnutiu podarí dosiahnuť také zmeny zákonov a nastavenie legislatívy, aby sa takéto niečo v našej spoločnosti nedialo.