Najvyšší izraelský súd zakázal sledovanie mobilov ľudí nakazených koronavírusom
01 | 03 | 2021 I sefredaktor
Izraelský najvyšší súd zakázal tamojšej vláde sledovať mobilné telefóny obyvateľov infikovaných novým koronavírusom v snahe vystopovať ich kontakty a zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy. Podľa súdu ide o závažné porušenie občianskych slobôd, informuje TASR.

Sledovanie mobilných telefónov porušuje ochranu súkromia

Kybernetický monitoring umožňoval od marca minulého roka bezpečnostnej službe Šin bet sledovať pohyb nakazených či prenášačov koronavírusu a tých, ktorí sú s nimi v kontakte. Izraelské združenia pre občianske práva od začiatku namietali, že sledovanie mobilných telefónov porušuje ochranu súkromia, zatiaľ čo izraelskí zákonodarcovia vyjadrovali pochybnosti o účinnosti tohto nástroja.

Ukončiť monitorovanie

Súd vo verdikte uviedol, že sa obáva, že sledovanie mobilných telefónov, ktoré bolo pôvodne považované za dočasné núdzové opatrenie, sa pomaly stáva trvalým. Vláde preto nariadil do 14. marca ukončiť monitorovanie a obmedziť ho iba na ľudí s potvrdeným ochorením, ktorí odmietajú spolupracovať s úradmi.
Odhalili sedem percent

 

Monitorovaním mobilných telefónov sa podľa údajov ministerstva pre spravodajské služby podarilo k decembru minulého roka detegovať sedem percent prípadov nákazy v Izraeli. Zvyšok vysledovali pracovníci ministerstva zdravotníctva. Úradníci však napriek tomu tvrdia, že to pomohlo zachrániť mnoho životov.