Neďaleko Pompejí našli ďalší unikátny objav
28 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Pracovníci archeologického náleziska v Pompejach v Taliansku v sobotu oznámili objav neporušeného slávnostného voza. Ten je jedným z niekoľkých významných objavov uskutočnených v rovnakej oblasti neďaleko Neapola po vyšetrovaní nelegálneho výkopu, informuje portál Breitbart.


Voz so železnými prvkami, bronzovými dekoráciami a mineralizovanými drevenými pozostatkami sa našiel v ruinách osady severne od Pompejí. Za hradbami starobylého mesta. Na mieste boli taktiež objavené  pozostatky troch koní.

Zamestnanci archeologického parku v Pompejach nazvali voz „výnimočným objavom“ a uviedli, že „predstavuje jedinečný nález - ktorý v Taliansku doteraz nemá obdoby. Navyše je  vo vynikajúcom stave."

Pompeje zničila erupcia Vezuvu v roku 79 n. l. Vozidlo bolo ušetrené, keď sa naň zrútili steny a strecha konštrukcie. Taktiež prežilo plienenie súčasných zlodejov starožitností, ktorí na miesto prekopali tunely.

Berlínski policajti majú strach z očkovania AstraZenecou
Policajti v Nemecku sú pri vakcinácii uprednostňovaní a pripravených je pre nich už 24 tis. očkovacích dávok. V polícii však cítiť výrazný odpor, píše nemecký Berliner-Zeitung. Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Gabriel Matta


Voz bol nájdený na pozemku jednej z najvýznamnejších starobylých víl na okraji starorímskeho mesta v okolí Vezuvu s panoramatickým výhľadom na Stredozemné more. Archeológovia minulý rok našli na rovnakom mieste na okraji Pompejí kostrové pozostatky pravdepodobne bohatého muža a jeho otroka, ktorí sa pokúšali uniknúť smrti.

Archeológovia sa domnievajú, že vozík sa používal na slávnosti a prehliadky, možno tiež na vozenie neviest do ich nových domovov. Zatiaľ čo v Pompejach už boli objavené vozy pre každodenný život alebo prepravu poľnohospodárskych výrobkov, archeológovia uviedli, že nový nález je prvým slávnostným vozom objaveným v celom rozsahu.

Vila bola objavená po tom, čo polícia v roku 2017 narazila na nelegálne tunely zlodejov.

Putin Západu: Siahnite na Rusko a polámeme vám ruky!
27 | 02 | 2021 | sefredaktor