Frankfurter Allgemeine Zeitung:  Česko by malo dostať ruský Sputnik V, tvrdí Zeman
28 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová
















Česká republika počíta s dodávkou ruskej vakcíny Sputnik V.  Český prezident Miloš Zeman pre televíziu CNN Prima News uviedol, že sa s takouto žiadosťou obrátil na svoj ruský náprotivok – ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Ak mám správne informácie, tak by sa toto želanie malo splniť,“- povedal 76-ročný český prezident, píše nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.






Stále chýba schválenie


Potrebné je však ešte schválenie ruskej vakcíny, priznal Zeman. Podľa neho by ale úplne postačovalo aj odobrenie  Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (SUKL). Nedávno sa ale český premiér Andrej Babiš vyjadril, že najprv chce počkať na oficiálny súhlas od Európskej liekovej agentúry, dodáva FAZ.


Údaje o vysokej účinnosti v renomovanom časopise


Rusko schválilo Sputnik V ešte minulé leto, hoci dovtedy ešte neboli vykonané potrebné testy. Začiatkom februára sa v renomovanom lekárskom časopise The Lancet zverejnili údaje o vysokej účinnosti tejto vakcíny.


Registrácia vo vyše 30 krajinách


Podľa ruských údajov je vakcína Sputnik V registrovaná už vo vyše tridsiatich krajinách. Maďarsko vo februári ako jediná členská krajina Európskej únie začala s podávaním ruskej vakcíny Sputnik V, uzatvárajú nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung.