Pozor na novú mutáciu, na ktorú neúčinkujú vakcíny a je smrteľnejšia, varuje Štec
27 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Koronavírus na Slovensku dosiahol rozmerov, ktoré až desia. Počty mŕtvych denne atakujú stovku a nemocnice už kolabujú. Vysvetlenie, prečo to tak je ponúka na sociálnej sieti vedec Miroslav Štec.


Slovensko dosahuje v úmrtnosti na COVID-19 také čísla, ktoré ho radia na samý vrchol svetových tabuliek. Táto desivá skutočnosť neteší ani Miroslava Šteca, bývalého vedeckého výskumníka Slovenskej akadémie vied. Práve on v statuse na sociálnej sieti vysvetľuje, prečo to tak je a zároveň varuje, že môže byť ešte horšie.
Tretia vlna koronavírusu, ktorá je u nás, okolité štáty možno ešte len čaká

„Je ešte jedno možné vysvetlenie nelichotivého stavu na Slovensku okrem Krčméryovho, že za všetko môžu lietadlá. Dánsko, ktoré sekvenuje 100 % vzoriek nás upozorňuje, že sme už začali s treťou vlnou, ale s novým variantom B.1.1.7, o ktorom vieme s istotou povedať, že sa šíri rýchlejšie a efektívnejšie,“ píše Štec, podľa ktorého môze byť, že Slovensko a Česko ako prvé dve krajiny na svete začali už s treťou vlnou skôr, než všetky ostatné štáty a kontinenty naokolo. „Stále som sa divil, ako je možné, že Slovensko už pred pár týždňami potvrdilo najvyššiu prevalenciu B.1.1.7 na svete, ďaleko vyššiu než Briti, odkiaľ vírus zrejme pochádza,“ pokračuje vedec.

Podľa Šteca je tu ešte aj iné, viac „obskurtné" vysvetlenie. „Na Slovensku a v Čechách skutočne vzniklo svetové ohnisko B.1.1.7 v kombinácii toho, čo  Klampa označoval ako „česko-slovenský variant“ už dávnejšie. To nás odpichlo k tretej vlne oveľa skôr, než okolité štáty, ktoré to ešte možno len čaká,“ konštatuje bývalý vedec SAV. Ako sme teda k tomu prišli? „Jednoducho. Stačí ak jednému jedinému pacientovi s dlhším covidom z milióna, selekčný tlak na vírus spojený s liečbou napríklad Remdesivirom, umožní mutáciami vytvoriť čosi. čo dnes označujeme ako variant B.1.1.7, pripadne česko-slovenský variant,“ vysvetľuje Štec.



Máme pred sebou tretiu vlnu koronavírusu, ktorá bude ešte horšia, varuje vedec Štec
Covid-19 už pripravil o život milióny ľudí na celom svete, no situácia je aj naďalej veľmi vážna. U nás doslova kritická. Vedec Miroslav Štec vo svojom statuse varuje, že bude ešte horšie. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Ak sa k variantu B.1.1.7 „prilepí“ mutácia E484K, máme obrovský problém

Podľa grafu, ktorý Štec zverejnil vo svojom statuse, sme už celý svet asi týždeň v tretej vlne. „Podľa Dánov, a tých nepodceňujte, sekvenujú 100 % vzoriek (USA len 0.3 %), je táto tretia vlna spojená s razantným nástupom variantu B.1.1.7. Zatiaľ sa to nemusí zdať desivé, ak ale sa k tomuto variantu „prilepia“ mutácie ako E484K, máme postarané o obrovský problém! Nebudú účinkovať ani vakcíny ani predchádzajúce infekcie (alebo len málo), navyše u týchto mutácii je aj vyššia úmrtnosť (viď Manaus v Brazílii),“ varuje vedec, podľa ktorého nám v tejto vlne nepomôžu ani obyčajné rúška, ani 2 m odstup.

„Ak, tak potom špeciálne rúška FFP2 a 20 m odstup. Navyše, nesmiete vstupovať do miestnosti, kde nie je funkčná smerová ventilácia zabraňujúca tvoreniu aerosolu. Čiže žiaden autobus, žiadna školská trieda či kostol bez umelej funkčnej ventilácie. A určite veľké NIE vstupu do testovacej miestnosti bez smerovej ventilácie!,“ píše Štec a dodáva, že história spred roka sa môže zopakovať v ešte horšom variante! „Pred rokom správne varoval Juraj Mesík, uvidíme čo bude s touto predpoveďou v mojom statuse. Budem veľmi rád, ak sa moje obavy a obavy Dánskeho CDC nenaplnia,“ končí svoj desivý status Štec.

Vedec Štec: V USA MATH+ zachraňuje pacientov s COVID-19. Naši analfabeti sa mu vysmievajú
Boj proti COVID-19 je v súčasnosti témou číslo jeden. Ako však liečiť pacientov, ktorí ho už dostali? Podľa Miroslava Šteca by mohol pomôcť MATH+ protokol, ktorý má v nemocniciach vysokú úspešnosť. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik