15 600 priestupkov za tri mesiace – takto Viedenčania „dodržiavajú“ opatrenia proti korone
27 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Viedenská polícia skôr volí cestu pohovoru, pokutu dáva až v krajnom prípade, píše rakúsky portál oe24.at.


Teplé počasie láka ľudí von. Viedenské ulice sa opäť zaplnili. Nechýbajú dokonca rôzne masové eventy so stovkami detí. Polícia tak má plné ruky práce pri kontrole dodržiavania bezpečnostných opatrení v čase pandémie koronavírusu.


15 600 priestupkov za tri mesiace


Za posledné tri mesiace viedenská polícia riešila už 15 600 priestupkov v súvislosti  s porušením bezpečnostných opatrení proti COVIDu-19. Najčastejšie sa ignorovalo dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi ľuďmi, čo sa spájalo najmä s demonštráciami, ku ktorým došlo  v poslednom čase v rakúskej metropole.


Policajti radšej dohovárajú, než pokutujú


Polícia uprednostňuje skôr porozprávanie sa s previnilcami. Vo väčšine prípadov to aj zaberá. Policajti ľuďom vysvetľujú dôležitosť opatrení.  Keď nepomáha dohovor a došlo k úmyselnému nerešpektovaniu pravidiel, alebo pokynov, či k ich hrubému porušeniu, nastupujú sankcie.


Pokuta až 120 eur a viac


Previnilci pokutu môžu zaplatiť priamo na mieste. Tá sa pohybuje až do 90 eur. Na tých, ktorí platiť odmietnu, polícia podá oznámenie. Hrozí im dokonca trestné konanie či riešenie na príslušnom zdravotníkom úrade, kde sa pokuta začína na úrovni 120 eur, dodáva oe24.at.