Bomba nápad: Starosta inšpiroval ľudí k testovaniu možnosťou vyhrať cenu
26 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Premiérom označení ako neschopní primátori a starostovia boli pri celoplošných testovaniach oporou vláde, bez ktorých by to nezvládla. Jeden z nich dokonca dostal nápad, ktorým prilákal na testovanie viac ľudí ako má celá jeho dedina.


So vskutku originálnym nápadom prišiel Ján Klačko, starosta malej obce Hrubá Borša v Bratislavskom kraji. Tí, ktorí prídu na testovanie  dostanú zdarma respirátor FFP2 a navyše jeden vyžrebovaný účastník testovania vyhrá cenu.

„Milí Boršania, keďže náš šikovný tím nám šetrí čas a vďaka tomu aj peniaze, ktoré môžeme spätne investovať do COVID opatrení, vám chceme znovu oznámiť, že každý kto príde na testovanie túto sobotu 20.02.2021 obdrží FFP2 respirátor a navyše, podobne ako minulú sobotu, máme pre jedného Boršana/ku pripravenú odmenu naviac.“ píše sa v ozname na stránke obce.
Okrem respirátora pre každého výherca tomboly dostane zaujímavú cenu pre muža i ženu

A tak ako pán starosta sľúbil, tak aj urobil. Výhercu vyžreboval počas testovania nielen 13. februára, ale aj o týždeň neskôr. Výherca z testovania minulú sobotu si so sebou odniesol fén Rowenta pre dámu a k tomu kartónik pivka pre jeho samotného. Obec Hrubá Borša ponúkla v predchádzajúcich kolách „covidovej tomboly“ napríklad aj kávovar. Zaujímavo, ba až humorne vyznieva informácia  je, že minister obrany Jaroslav Naď, ktorý práve v Hrubej Borši býva, obvinil samosprávy zo zneužívania testovania na politikárčenie, ba starosta uvedenej obce kandidoval za podpory jeho OĽaNO.

Redaktorku zo Slovenského rozhlasu zaujímalo, z akého rozpočtu starosta spomínané ceny do tomboly kupoval. Ján Klačko sa priznal, že ich kupuje z vlastného vrecka. Vraj o tom nechce verejne hovoriť iba preto, aby to nevyzeralo, že sa chváli.

Zvláštnosťou je aj to, že obec so 742 obyvateľmi dosiahla účasť vo viacerých kolách testovania viac ako 800 ľudí. Žeby ich lákala možnosť vyhrať zaujímavú cenu, alebo šanca dostať zadarmo respirátor? Ale čo s tými, ktorí by predsa len neprišli na test? Tí respirátor nedostanú? „Ale veď keby hocikto z občanov prišiel na obecný úrad s tým, že potrebuje respirátor pre seba alebo svojich blízkych, bez problémov mu ho dáme,“ skonštatoval starosta.

Starostovia na Liptove berú veci do vlastných rúk. Testovanie nič nerieši!
Premiér Matovič pred pár dňami ohlásil, že vláda rozdávať respirátory FFP2 nebude. Viaceré obce a mestá sa teda rozhodli konať a svojim občanom pomôcť samé. Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik