Vakcíny proti Covid-19 sú viac nástrojom politiky než zdravotníctva
25 | 02 | 2021 I sefredaktor
Redakčný materiál portálu davdva.sk

Naši čitatelia už zrejme vedia o tom, že politickým rozhodnutím vláda SR odmietla objednať od Ruska vakcínu Sputnik V. Hlavným dôvodom je to, že vakcínu zatiaľ neschválila EMA – Európska zdravotnícka agentúra (pozrite napríklad tu alebo v komentári Branislava Fábryho). Slovensko však týmto politickým postojom k vakcinácii nie je ojedinelé.
Pozrieme sa na príklady toho, že celosvetovo sa vakcinácia veľmi často a koordinovane rieši ako politický problém, nie problém zdravotnícky.
Žiadne lekárske výhrady





Nie sú známe žiadne lekárske výhrady proti vakcíne Sputnik V. O tejto vakcíne dokonca zatiaľ neboli publikované žiadne informácie o závažných vedľajších zdravotných účinkoch. EMA však zatiaľ neodporučila túto vakcínu na použitie v EÚ. Dôvody sú formálne.
Pred schválením vakcíny je nutné požiadať o priebežné hodnotenie, ktoré v núdzovej situácii, akou je pandémia, umožňuje klinicky hodnotiť vakcínu priebežne počas používania. Táto procedúra umožňuje nasadiť potrebné vakcíny alebo liečivá skôr, ako prebehnú úplné klinické testy. Všetky doteraz schválené vakcíny v EÚ, sú schválené na základe tejto procedúry.







EMA tvrdí, že žiadosť nemá

Výrobca vakcíny Sputnik V, Národné centrum epidemiológie a mikrobiológie Gamaleja, je v spore s EMA o tom, či vôbec podali žiadosť o priebežné hodnotenie. EMA tvrdí, že žiadosť nemá v systéme podanú a na svojej oficiálnej stránke vakcínu Sputnik V neeviduje v tejto fáze.


Výrobca vakcíny Sputnik V na druhej strane zverejnil záznam zo spoločného európskeho portálu, podľa ktorého žiadosť o priebežné hodnotenie podal 29. 1. 2021.


Bojovník proti Kremľu

Na tieto informácie však ostro reaguje portál Atlantickej rady medium.com, ktorý za svoju misiu považuje boj proti (prevažne ruským) dezinformáciám. Ten upozorňuje na obežník EMA z roku 2015, podľa ktorého výrobcovia farmák, ktorí žiadajú o schválenie EMA, už nemajú podávať žiadosti cez spoločný európsky portál, ale výhradne cez webového klienta eSubmission Gateway.


Záverom portálu medium.com je konštatovanie, že zase raz Kremľom vlastnené médiá vypustili do sveta dezinformáciu o podaní žiadosti o schválenie EMA, ignorujú vysvetlenie EMA a formálnu chybu výrobcu.



Postoj EMA nie je jasný

EMA vo svojom vysvetľujúcom stanovisku z 10. 2. 2021 neuvádza, že ruský postup neakceptuje. Jadrom oznámenia je všeobecné vyhlásenie, že EMA musí uplatňovať rovnaký postup voči všetkým výrobcom a že v priebehu vývoja dostal ruský výrobca vakcíny odporúčanie, ako má postupovať.

Z publikovaných vyhlásení nie je jasné, či EMA zámerne usmernila ruského výrobcu na nefunkčný portál alebo ruský výrobca z neznámych dôvodov nerešpektoval usmernenie, ktoré dostal od EMA. Je aj otázkou, prečo portál, na ktorom už EMA podania od roku 2015 neakceptuje, je stále funkčný.

Nie sme jediní, ktorým je pozadie celej záležitosti, aj po „vysvetľujúcom“ stanovisku EMA stále nejasné. V podobnom duchu situáciu komentuje aj Politico a cituje J. Scotta Marcusa, ekonóma a experta na regulačné schvaľovanie z think-tanku Bruegel: „Ak vzájomne komunikujú, ako mohli výrobcovia urobiť takúto hrubú chybu? Nepredpokladám, že by to Rusi urobili zámerne a dezinformovali verejnosť, lebo zrejme chcú dosiahnuť schválenie vakcíny.


Podráždené správanie

Politico ešte píše o neobvykle podráždenom chovaní hovorcov EMA na tlačovej besede, ktorí sa snažili na otázky novinárov na túto tému dať len nekonkrétne vyhýbavé odpovede s tým, že EMA dostáva veľa podaní a nemôžu mať o všetkom podrobný prehľad. Russia Today v tejto súvislosti cituje výrok Ursuly von der Leyden: „Bolo by dobre položiť si otázku, prečo Rusko ponúka teoreticky milióny miliónov dávok vakcíny, pričom vakcinácia ich vlastných obyvateľov prebieha zatiaľ pomaly a nedostatočne?“


Politizácia

Na toto vyjadrenie prudko reagovali zástupcovia stálej misie Ruska pri EÚ: Od von der Leydenovej „…je to buď pokus celú záležitosť politizovať takýmto nepodloženým a skutočne úbohým spôsobom, alebo to svedčí o chabej úrovni informovanosti takejto vysoko postavenej osoby.“ Členovia misie dodávajú, že je samozrejme najvyššou štátnou prioritou poskytnúť vakcínu svojim obyvateľom, ale Rusko ju v záujme medzinárodnej spolupráce v boji proti spoločnému ohrozeniu ponúka aj ostatným krajinám.



von der Leyden čelí ostrej kritike

Russia Today uvádza, že Ursula von der Leyden za riadenie spoločného postupu EÚ čelí ostrej kritike aj na pôde EP, keď napríklad aj europoslanec Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér, sa vyjadril, že spôsobila „diplomatickú katastrofu“ s Britániou pri vyjednávaní o dodávke vakcín a so stratégiou očkovania utrpela „fiasko“.