USA si z Európy robia kolonizovaný Tretí svet (Ivan Brožík)
25 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Washington povoľuje a zakazuje, kto a kadiaľ bude pre Európu dovážať plyn, Washington nariaďuje, na území ktorého členského štátu únie budú postavené nové vojenské základne NATO - rozumej - USA, Washington sa na severe Európy púšťa do dobrodružstva s názvom anexia Kaliningradu. USA si jednoducho z Európy spravili nesvojprávny "tretí svet", kolóniu, slúžiacu na presadenie svojich záujmov Američanov.


Chudoba krajín obvykle nazývanými krajinami tretieho sveta má viac príčin. Môžeme si ich rozdeliť na príčiny vonkajšie, ako napríklad koloniálnu závislosť, postupujúcu ekonomickú liberalizáciu a globalizáciu. Ďalej je to zadlženosť voči vyspelým krajinám a neefektivita rozvojovej pomoci. Svoje zohráva politická nestabilita a s ňou spojené mocenské konflikty a jednostranná orientácia ekonomík. Mimochodom, s kým má EÚ asi najväčšiu výmenu v rámci obchodu? Správne, tiež s USA.

Najnovšie si Washington vyhliadol "jahňa" severu - Nórsku monarchiu, roky od druhej svetovej vojny deklarujúcu geopolitickú neutralitu. Na nórske letisko Orland poslal Washington svoje strategické bombardéry B-1B Lancer s tým, že ho nijak významne názor samotných Nórov nezaujímal. Tamojšia premiérka však ide ešte ďalej. Američanom ponúkla viac, ako sami pýtali.

Svojrázna reakcia Švédska na rastúce vojenské napätie v oblasti Baltu a Kaliningradu
Humornejšou stránkou súčasnej švédskej taktiky je ponuka pre Fínsko, aby v prípade ostrého konfliktu v oblasti prevelilo svoje letky na vojenské základne vo Švédsku. To by však znamenalo prenechať fínske letecké pozemné infraštruktúry plne potrebám... Čítať ďalej
23 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Dva týždne predtým varoval ruský minister zahraničia Sergej Lavrov nórsku ministerku zahraničných vecí Ine Eriksen Søreideovú, že vojenská aktivita Osla a postup NATO smerom k ruským hraniciam môžu mať negatívny vplyv na celý arktický región.

Nóri nedávno znovu aktivovali Olavsvern. A stalo sa to po záhadnej návšteve expertov z USA. Dnes už málokto vie, čo sa skrýva v skalách objektu Olavsvern. Podzemnú jadrová ponorková základňa z čias studenej vojny v severnom Nórsku. Je lokalizovaná len 350 km od hraníc s Ruskom. Najnovšie sa má odkonzervovať, upraviť a použiť na vytvorenie funkčnej základne amerických ponoriek. Informovala o tom nórska vysielacia spoločnosť NRK.

Podľa novinárov vyšší americkí vojenskí predstavitelia navštívili toto miesto niekoľkokrát počas niekoľkých týždňov. Výsledkom bolo, že nórske ministerstvo obrany schválilo dohodu, ktorá umožní ozbrojeným silám krajiny a americkej armáde ako spojencom NATO využívať starú nórsku vojnovú ponorkovú základňu.

Nórsko sa už úplne vzdalo politicko-strategickej svojprávnosti v regióne. Prvé to pochopili USA. Kto je na rade po Nórsku? Poľsko? Slovensko? Alebo nebodaj Nemecko?

Američania posielajú do Nórska bombardéry B - 1B, Rusi ako odpoveď vytiahli z rukáva úplne neznáme rakety
Rusi vedia ako prekvapiť v správnej chvíli. Američania posielajú na základňu Orland v Nórsku strategické bombardéry B - 1B. Rusi zas na svoju základňu v Kaliningradskej oblasti poslali už osvedčené Suchoje - 27, ale! Nikto netuší, s akými raketami... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Ivan Brožík