Rusko znížilo cenu za vakcínu Sputnik V o polovicu
25 | 02 | 2021 I sefredaktor
Rusko vo štvrtok znížilo pre domáci trh cenu jednej dávky svojej protikoronavírusovej vakcíny Sputnik V na 866 rubľov (približne 9,6 eura), čo je polovica jej pôvodnej ceny. Informovala TASR.

Cena pod kontrolou štátu

Vakcína, ktorá sa skladá z dvoch zložiek, je na zozname životne dôležitých liečiv, takže cenu musí mať podľa vlády pod kontrolou štát. "Zníženie ceny bolo možné vďaka vývoju a optimalizácii priemyselnej výroby tejto vakcíny," povedal ruský minister obchodu Denis Manturov.
Zlacnenie platí len pre Rusko

Vyprodukované množstvo vakcíny výrazne zvýšilo spolu so začiatkom očkovania v Rusku, čo je ďalší dôvod, prečo výroba Sputniku V zlacnela. Nová cena sa však vzťahuje iba na očkovanie v Rusku.
Schválená ako prvá

Vakcínu Sputnik V schválili ruské úrady vlani v auguste ako vôbec prvú vakcínu proti chorobe COVID-19.
Ide zároveň o prvú protikoronavírusovú vakcínu, ktorá bola schválená na použitie aj v iných krajinách, aj keď ešte stále nebola ukončená tretia fáza klinického testovania, čo vyvolalo v časti vedeckej komunity kritiku a opatrnosť.

Zaregistrovaná v ďalších 36 krajinách

Začiatkom februára bola v časopise Lancet zverejnená štúdia, podľa ktorej dosahuje ruská vakcína účinnosť  91,6 percenta, teda porovnateľnú s vakcínami od výrobcov Pfizer/BioNTech či Moderna.

Ruský fond priamych investícií (RFPI) uvádza, že vakcína Sputnik V bola zaregistrovaná v ďalších 36 krajinách.