Podpredseda Holý a poslanec Pčolinský sa opäť nakazili opäť
25 | 02 | 2021 I sefredaktor



Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) po prvý raz prekonal ochorenie COVID-19 v decembri. Priebeh bol v podstate bezpríznakový. V utorok mal však pozitívny test a priebeh ochorenia sa zdá oveľa ťažší, informuje portál pravda.sk.


Vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina), ktorý sa preslávil výnimkami na cesty do Veľkej Británie, je podobný prípad: po prvý raz bez problémov v decembri, teraz opäť.
Príčinou infekčnejšia mutácia, alebo nedostatočná imunita 

Ak pacient prekonal ochorenie COVID-19 a dostal na tri mesiace výnimku z testovania, nie je pred infekciou chránený. Problémom môže byť nielen nová a infekčnejšia mutácia vírusu, ale aj nedostatočná imunita.
400 tisíc neaktívnych prípadov

Počet neaktívnych prípadov 396 963.  Medzi neaktívne prípady sa rátajú pacienti, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a od ich pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne. U hospitalizovaných pacientov je to šesť týždňov, no ani tieto tisíce preliečených Slovákov nemajú istotu, že sa koronavírusom opätovne nenakazia.
Bez protilátok

„Po prvom prekonaní COVID-19 sa im nevytvorili dostatočné protilátky a vírus ich zasiahol znovu. Pritom nemuselo ísť ani o novú mutáciu, len sa pacientom nevytvorila dostatočná imunita," vysvetľuje vedúci Imunologického ústavu Univerzity Komenského v Bratislave Milan Buc.
Očkovanie slúži ako prevencia

Po prekonaní COVID-19 by sa malo podobne, ako sa aj po prvej dávke vakcíny neustále pripomínať, aby si pacienti dávali rovnaký pozor ako všetci ostatní. Očkovanie proti koronavírusu slúži ako prevencia proti ochoreniu.

Na Slovensku nemáme vytvorené COVID-19 centrá pre pacientov, ktorí majú po prekonaní ochorenia komplikácie, kam by sa mohli pacienti obrátiť na komplexnú zdravotnú starostlivosť, preto sa zatiaľ pohybujú medzi ambulanciami.
Inkubačná doba COVID-19

Inkubačný čas ochorenia COVID-19 je 2 až 14 dní, no ojedinele môže byť aj dlhší (bol dokázaný až 27 dní). Vo väčšine prípadov je inkubačný čas 5 až 6 dní.

Za najviac infekčnú sa považuje osoba s klinickými príznakmi. Osoba je pritom infekčná a vylučuje z tela vírusy už dva dni pred nástupom prvých príznakov.

V priebehu inkubačného času ochorenia môže ľuďom, ktorí sú infikovaní vírusom SARS-CoV-2, vyjsť negatívny test vyšetrenia na COVID-19. Je to preto, že v čase odberu vzorky sa vírus ešte nestihol v tele namnožiť do tej miery, aby ho bolo možné spoľahlivo odhaliť. Preto je potrebné podstúpiť testovanie s dostatočným časovým odstupom od chvíle, keď došlo ku úzkemu kontaktu s infikovanými osobami. Vzhľadom na výskyt nových variantov vírusu sa testovanie v súčasnosti podstupuje najskôr na ôsmy deň. Výnimkou je, ak sa dostavili klinické príznaky – vtedy sa testujte hneď.

Práve pre relatívne dlhý inkubačný čas ochorenia je dôležité, aby aj negatívne testované osoby dodržali preventívnu 14-dňovú karanténu. Príznaky ochorenia sa môžu prejaviť aj po ôsmom dni. Odborníci odporúčajú nepodceňovať nákazu ani pri bezpríznakovom priebehu infekcie. Zdravotný stav sa môže prudko zhoršiť aj v horizonte niekoľkých hodín.