Zdesenie v štáboch NATO a USA - ruská raketa Avangard dosahuje rýchlosť 27 Macha (video)
24 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Testy ruského hypersonického komplexu Avangard už dávnejšie spôsobili medzi krajinami Severoatlantickej aliancie skutočnú paniku. Obavy NATO z tejto rakety sú plne oprávnené. Žiadna krajina na svete nemá takú zbraň. Prečo sa USA tak bojí tejto strely? Nuž - najnovšie prenikol údaj o jej rýchlosti - 27 Machov.


"27 násobná rýchlosť zvuku v hustých vrstvách atmosféry, to tu ešte nebolo. Polhodinka letu na druhý koniec sveta. Pri tisícových vzdialenostiach iba pár desiatok sekúnd." Web warfiles.ru je štedrejší v podrobnostiach.

RS-26 "Avangard" alebo "Rubež" (hranica) vyvinul Moskovský inštitút tepelnej techniky. Táto medzikontinentálna balistická raketa na tuhé palivo s vylepšeným bojovým vybavením a MIRV je pokračovaním projektu Jars.

Munícia je vypúšťaná z mobilného pozemného kolesového komplexu MZKT-79291. Raketa je kĺzavá okrídlená jednotka, ktorej telo je vyrobené z kompozitov a je schopné odolávať teplotám až do 2 000 stupňov Celzia.



Charakteristickým rysom modelu RS-26 je, že letí v hustých vrstvách atmosféry v medzikontinentálnom rozmedzí a dosahuje rýchlosť až 27 Machových čísel. Pritom raketa manévruje po celej dráhe svojho letu a pohybuje sa nie po balistickej dráhe. To všetko znemožňuje zastaviť ruského „Avangarda“ ktorýmkoľvek z existujúcich alebo budúcich systémov protiraketovej obrany.

Preto je domáci komplex v USA vnímaný s mimoriadnymi obavami. Napriek mnohým programom na vývoj zbraní schopných ničiť RS-26 v skutočnosti dnes USA nemôžu proti rakete Avangard nič účinné podniknúť.

Ruskí odborníci sa domnievajú, že Avangard je vynikajúcim prostriedkom jadrovej výstrahy, ktorá bude v budúcom polstoročí stále relevantná.

Rusko ovládlo vzdušný priestor, rakety Zirkon začne sériovo dodávať pozemným a námorným silám (video)
V Bielom a Barentsovom mori sa úspešne ukončili celé série testov, všetky dopadli tak, ako sa očakávalo. Rakety Zirkon dostali zelenú na cestu k jednotkám, ktoré ich môžu začať používať. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Ivan Brožík