VW predáva prvýkrát viac elektromobilov než Tesla
24 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Volkswagen profituje z boomu elektromobilov v Európe oveľa výraznejšie, než sa očakávalo. Automobilke sa za uplynulý kvartál podarilo po prvýkrát vyexpedovať viac elektrických automobilov než vizionárovi Tesly Elonovi Muskovi, informuje nemecký portál wiwo.de.


Koncern Volkswagen predal v štvrtom kvartáli 2020 prvýkrát viac elektrických automobilov než „ostrieľaná“ Tesla. Vyplýva to z indexu elektrifikovaných automobilov poradenskej spoločnosti AlixPartners.


Značky koncernu VW zaznamenali za posledné tri mesiace minulého roka odbyt 192-tisíc elektromobilov. Tesla sa rovnaké obdobia dosiahla predaj „len“ 181-tisíc. Na treťom a štvrtom mieste nasledujú s predajom po 100-tisíc elektrických vozidiel skupina Renault-Nissan-Mitsubishi a Daimler.



Technicky je  Tesla vpredu

Technicky je však Tesla výrazne ďalej než koncern VW, čo Wolfsburg vôbec nepopiera, a to či už ide o batérie, elektroniku, alebo softvér. Úspech pri predaji e-áut od VW je aj tak pozoruhodný. Koncernu sa totiž podarilo to, s čím sa vlastne počítalo až budúci rok – zosadiť z trónu Teslu, pokiaľ ide minimálne o odbyt.



Pomohli hybridy

Volkswagenu určite pomohol aj odbyt Plug-in hybridov, ktoré majú popri elektrickom pohone aj klasický  spaľovací motor. Zvyčajné hybridné autá, ktoré sa nemusia nabíjať cez zásuvku, sa naproti tomu neradia medzi e-autá.


Štúdia tiež hodnotí elektrický dojazd vozidiel. Súčet dojazdov predaných elektrických automobilov je zrkadlom toho, ako ďaleko je výrobca vo vývoji elektromobility.  Pokročilejšie elektrické autá majú často  dojazd niekoľko stoviek kilometrov, zatiaľ čo Plug-in hybridy  zvyčajne iba elektrický dojazd od 30 do 100 kilometrov. Spoločnosť Tesla jednoznačne zvíťazila v globálnom rebríčku dojazdu v roku 2020: Američania vlani predali automobily s celkovým elektrickým dojazdom viac ako 90 miliónov kilometrov. Koncern VW je na druhom mieste v tomto rebríčku s takmer 40 miliónmi kilometrov - pred čínskym dodávateľom BYD , Renault-Nissan-Mitsubishi a Hyundai. Napredovanie VW je prekvapujúce: Ešte roku 2019 bol VW bol na poslednom mieste v top skupine. K prudkému vzostupu mu pomohol predovšetkým nový elektrický model ID.3, dodáva portál wiwo.de.