Von der Leyenová napomína Berlín
24 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová napomína nemeckú spolkovú vládu a vyzýva ju k primeranosti v súvislosti s prísnymi kontrolami na nemeckých hraniciach, informuje nemecký portál rtl.de.


„Paušálne zatváranie hraníc  je problematické,“ – vyhlásila pre noviny Augsburger Allgemeine šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (CDU). Dodala, že v najhoršom prípade sa tým „zamkne“ sociálna štruktúra v susednej krajine. Preto podľa jej slov nebolo najvhodnejšie, že Nemecko zaviedlo výnimky.


Vnútropolitický spor o zatváraní hraníc s cieľom utlmiť pandémiu koronavírusu bude aj témou online summitu Európskej únie tento týždeň vo štvrtok. Všetko sa to deje na pozadí sprísnených podmienok na hraniciach pri vstupe do Nemecka, ktoré sú namierené najmä na Slovákov, Čechov a Tirolčanov. Ďalšou témou summitu budú snahy o urýchlenie očkovania v rámci Európskej únie.


Von der Leyenová by sa bez váhania dala zaočkovať vakcínou AstraZeneca


Von der Leyenová v interview pre Augsburger Allgemeine  tiež prisľúbila, že situácia by sa v najbližších mesiacoch mala citeľne zlepšiť a Európa zvládne zaostávanie v porovnaní s krajinami, ako je Veľká Británia, pokiaľ ide o očkovanie. „Doženieme to,“ – uistila. Spor s výrobcami vakcín vyhlásila za ukončený.  Sama by sa bez váhania dala zaočkovať švédsko-britskou vakcínou AstraZeneca.


Predlžovanie odstupu medzi dvoma dávkami považuje za riskantné


Šéfka Európskej komisie je proti úvahám, aby sa predĺžil odstup medzi dvoma dávkami vakcíny, aby sa tak k prvej dávke dostalo čo najviac ľudí. Posúvanie termínu podania druhej dávky považuje za riskantné. Dodala, že sa treba pridržiavať odporúčania výrobcu, ktoré vyplýva k dôkladných klinických testov, uzatvára portál rtl.de.