Rakúski aktivisti kritizujú nedostatky v jadrovej elektrárni Mochovce 3
23 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nový reaktor na Slovensku by sa mohol spustiť do prevádzky už v máji, rakúska organizácia na ochranu životného prostredia ale poukazuje na sfalšovaný certifikát a nespoľahlivé potrubia,  píše rakúsky denník Der Standard.


Ešte stále sa neskontrolovali všetky stavebné časti nového tretieho reaktora v slovenskej jadrovej elektrárni v Mochovciach, či sú prevádzkyschopné, kritizuje rakúska organizácia na ochranu životného prostredia Global 2000. Navyše slovenská kriminálna polícia ešte vlani zistila, že už zabudované potrubie nebolo dostatočne kvalitné, bolo nespoľahlivé a certifikáty boli sfalšované.


Podľa Global 2000 sa v pondelok skončil termín na pripomienkovanie návrhu povolenia prevádzky Mochoviec 3. Hneď ako slovenský Úrad pre jadrový dohľad dá povolenie, prevádzkovateľská spoločnosť môže podľa plánu v máji spustiť reaktor do prevádzky, uvádza ochranárska organizácia.


Global 2000 už vydal mimoriadne kritické stanovisko k Mochovciam 3. Dodatočné pochybnosti sa týkajú známych problémov, ktoré výstavbu elektrárne sprevádzajú už od jej začiatku v roku 1985, či už ide o zastaralé stavebné komponenty, alebo bezpečnostnú koncepciu ešte z čias Sovietskeho zväzu, ale aj nedostatočnú odolnosť pri zrútení lietadla,.


Nedodržanie  bezpečnostných protokolov


Pri vŕtaní neboli dodržané bezpečnostné protokoly. V 288 prípadoch sa pri kontrole potrubí zistili odchýlky od technickej špecifikácie. Podľa odporcov jadrovej energie, ktorí varovali pred rizikom vážnych nehôd vedúcich až ku katastrofe, boli v 52 prípadoch sfalšované osvedčenia. Ako dôkaz slúžia aj fotografie, ktoré urobil statik. Svedčia o tom, že pri vŕtaní v hermetických komorách reaktora sa nedodržiavali bezpečnostné protokoly, a že boli sfalšované osvedčenia o vŕtaní. Prevádzkovatelia to popierajú.


„Žiaden inžinier v súčasnosti nemôže povedať, do akej miery tisícky vrtov ovplyvnili statiku stavby a či by hermetické komory ustáli parovú explóziu ako vo Fukušime,“ - vyhlásil hovorca Global 2000 pre jadrovú energiu Reinhard Uhrig. Vzhľadom na množstvo otvorených otázok by sa podľa neho nemalo povoliť spustenie do prevádzky.


Ministerka Gewesslerová  nechá preveriť pochybnosti


Rakúski zelení sa pridali ku kritike. „Je čas rázne skoncovať s týmto nebezpečným projektom,“ – vyhlásil odporca jadra Martin Litschauer. Jeho stranícka kolegyňa, ministerka Gewesslerová neskrýva obavy z údajov o nedostatkoch. Odborníci z jej rezortu všetky pochybnosti preskúmajú.  "Ak sa podozrenia potvrdia, obrátim sa opäť na svojho slovenského rezortného kolegu. Náš postoj sa nemení. Pokým budú otvorené otázky bezpečnosti a budú existovať opodstatnené pochybnosti, reaktor sa za žiadnych okolností nesmie spustiť do prevádzky,“ – zdôraznila rakúska ministerka Gewesslerová, uzatvára Der Standard.