Obchodníci aj ľudia volajú po otváraní nepotravinárskych prevádzok. Sulík ich podporuje
23 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Minister Milan Krajniak vyšiel na verejnosť s návrhom otvoriť kostoly. Richard Sulík prakticky ihneď zakontroval. Ako minister hospodárstva chce radšej otvárať obchody.


Sulík si je vedomý, že dlhšie zatvorenie obchodov nielenže bude štátnu kasu stáť ďalšie peniaze, ale mnohí majitelia padnú na kolená a prevádzky definitívne zrušia. Aj preto sa pustil do boja za otvorenie obchodov s nepotravinárskym tovarom. Chce, aby sa zrušil dvojitý meter, píše portál 1.pluska.sk.



Prečo máme dvojitý meter na potravinárske a nepotravinárske obchody?

V súčasnosti okrem potravín, drogérie, liekov a záhradkárskeho tovaru v obchodoch nekúpite nič. Otvárajú sa opäť školy a rodičia sa nedokážu dostať k zošitom a iným pomôckam. Ani k oblečeniu pre deti. Kúpiť sa však nedajú ani baterky, žiarovky či iný tovar, ktorý je do domácnosti potrebný.

„Nemôžeme žiadať ani očakávať, aby si ľudia kvôli jednej žiarovke objednávali donášku do domu z e-shopu,“ skonštatoval viceprezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak. Po otvorení nepotravinárskych obchodov však okrem ľudí volajú aj obchodníci, ktorí tvrdia, že so zabezpečením hygienických pravidiel nemajú najmenší problém.

„Zväz obchodu volá po tom, aby boli otvorené všetky predajne či potravinárske alebo nepotravinárske, ale za okolností, ktoré sú stanovené pre otvorené predajne. Prísne hygienické pravidlá, teda prísnych 15 štvorcových metrov na jedného zákazníka. Toto je záležitosť, ktorá sa dá vykonať," zdôraznil prezident Zväzu obchodu Martin Katriak.



Za otváranie aj nepotravinárskych obchodov a zrušenie dvojakého metra je aj minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý sa k tomu jasne vyjadril aj v statuse na sociálnej sieti.

„Detské oblečenie, kvety, nábytok. Toto sú odvetvia maloobchodu, ktoré momentálne nemá zmysel nechať ďalej krachovať. Predstavte si prepchatý supermarket a na druhej strane veľkometrážnu predajňu nábytku. Prečo jedno áno a druhé nie? Budem presadzovať ich otvorenie a aj ďalších, kde sa dajú dodržať všetky hygienické opatrenia. Napríklad, ak nemáte respirátor a chcete nakupovať, viete si ho tam rovno kúpiť. Skúste si na to však dávať pozor a respirátory stále nosiť. Len tak zvýšite šancu, že budete aj naďalej zdraví,“ píše Sulík.

Sulík chce otvoriť obchody, nemôže sa už pozerať ako krachujú
Minister hospodárstva Richard Sulík začal presadzovať otvorenie niektorých maloobchodných prevádzok. Šéf koaličnej strany Sloboda a Solidarita to uviedol na svojej facebookovej stránke. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Diana Zaťková