Der Mitteldeutsche Rundfunk o dramatickom vyostrení koronovej situácie na Slovensku
23 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová





Nemecká stanica Der Mitteldeutsche Rundfunk odvysielala v spravodajskej relácii mdr AKTUELL hneď na úvod krátku videoreportáž o dramatickej situácii na Slovensku.


Nemecko sa bráni jeho šíreniu, odborníci varujú pred vysokou mieru nákazlivosti britského variantu koronavírusu. Čo môže hroziť, keď sa britská mutácia začne nekontrolovateľne šíriť krajinou, to ukazuje pohľad na Slovensko. Posledný týždeň tam zomreli stovky ľudí,  najviac na celom svete v prepočítaní na počet obyvateľov, pretože nemocnice pracujú už za hranicami svojej únosnosti. Hrozí, že sa už nebudú môcť postarať o všetkých chorých.


Ako hovorí redaktor, lekár Oto Hloža musí teraz spolu so svojím tímom takmer denne rozhodovať o tom, o ktorého pacienta sa ešte postarajú, a ktorých aj z kapacitných dôvodov nebudú môcť ošetrovať. Nemocnica v Trenčíne podobne ako väčšina ďalších na Slovensku trpí nedostatkom zdravotníckeho personálu a dýchacích prístrojov. Britský variant koronavírusu sa po krajine rýchlo šíri, uvádza sa v relácii mdr AKTUELL.


Podľa slov lekára Hložu nárastom prípadov novej mutácie je zasiahnutých stále viac mladých pacientov. Aj oni zápasia s ťažkým priebehom infekcie. Končia často na jednotke intenzívnej starostlivosti na umelej pľúcnej ventilácii . Sú často medzi nimi aj  takí, nemajú žiadne  iné závažné pridružené ochorenie.


Triáž v nemocniciach


Podľa slovenských lekárov je za dramatickou situáciu neskoré vyhlásenie lockdownu. Ten síce na papieri vyznieva veľmi prísne, no v skutočnosti sa vôbec zodpovedne nedodržiava, odvoláva sa redaktor na vyjadrenie slovenského lekára Hložu. A tak sú v nemocniciach triáže, teda výber, o koho sa ešte postarajú, a o koho už nie.


Ak si to porovnáme s úmrtiami v talianskom Bergame z minulej jari, slovenské nemocnice podľa člena krízového štábu Petra Visolajsého  dosahujú dnes práve takúto mieru úmrtnosti. Vyše 30 percent prijatých COVID pacientov umiera. Sú to veľmi zlé čísla. Je to dôkazom toho, že nemocnice sú preťažená a nápor chorých na koronavírus jednoducho nezvládajú.


Hromadné testovanie neprinieslo želaný efekt


Veľakrát sa podľa slov nemeckého redaktora museli dávať Slováci hromadne testovať na  COVID-19, no toto opatrenie neprinieslo želateľný efekt. Slovenská vláda to dnes jednoducho už musela otvorene priznať. Oficiálne Slovensko požiadalo o pomoc Európsku úniu. Hoci  vláda bola proti, Matovič dohodol s Ruskom dodávku vakcíny Sputnik V. Do konca júna sa majú podľa neho dodať na Slovensko aj bez schválenia Európskou liekovou agentúrou dva milióny dávok , uviedla spravodajská relácia mdr AKTUELL.