Radačovský: Súd zamietol žiadosť rodiny o vydanie neodkladného opatrenia proti novinárke Denníka N
22 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Právny zástupca rodiny zosnulého generála Milana Lučanského Miroslav Radačovský informuje o prebiehajúcich úkonoch týkajúcich sa trestných konaní v súvislosti s prípadom generála Lučanského


Doteraz bolo vypočutých množstvo svedkov, veľa svedkov je ešte potrebné vypočuť. Boli vykonané kriminalistické expertízy, boli pribratí znalci, či už z oblasti súdneho lekárstva, znalci z oblasti traumatológie a podobne. Na relevantné závery je ale potrebné ešte počkať.

Podľa Radačovského nie je možne zatiaľ urobiť záver ani v ďalších kauzách, prebiehajúcich v súvislosti s obvinenými bývalými funkcionármi polície bez toho, aby nebolo právoplatné rozhodnutie o ich vine.

„Toto sa vo vyspelom právnom štáte nazýva rešpektovanie prezumpcie neviny. A nielen vo vyspelom právnom štáte. Prezumpcia neviny má aj svoju tradíciu a históriu.“

Vzhľadom na mediálnu pozornosť, ktorú tento prípad má, sa ale rozhodli, že budú konať. Okrem iného preto podali aj návrh na súd na vydanie neodkladného opatrenia proti novinárke Monike T., redaktorke Denníka N.

„Pani Lučanská sa v tomto návrhu nedožadovala ničoho iného, len toho, aby súd uložil pani Monike T. povinnosť do právoplatného skončenia veci nepublikovať neoverené závery o smrti jej manžela o ublížení na zdraví, o okolnostiach ako aj o ostatných okolnostiach, súvisiacich s jej nebohým manželom. Nežiadali sme nič viac a nič menej, len to, čo umožňuje platná právna úprava Slovenskej republiky,“ vysvetľuje Radačovský.

Súd ich návrh ale zamietol. Radačovský hovorí, že toto rozhodnutie bol pre neho šok.


„Rešpektujem rozhodnutie súdu. Ale pre mňa je to skutočný šok. Jednoducho povedané, môžem hovoriť čokoľvek a proti komukoľvek, môžem aj urážať a nemusím rešpektovať základné princípy právneho štátu. Alebo je to tak, že môže len niekto urážať, vyjadrovať svoj názor, nerešpektovať princípy právneho štátu ale v opačnom garde to neplatí? To je len moja otázka. Alebo súčasná doba je už taká, že delíme občanov, policajtov, prokurátorov, sudcov na tých poslušných a tých neposlušných, ustráchaných a neustráchaných? Neviem. Za každých okolností však proti tomuto rozhodnutiu súdu podáme odvolanie a budeme čakať, ako rozhodne odvolací súd,“ dodal Radačovský.





 

 

Radačovský k zablokovaniu nákupu ruskej vakcíny: Nevídaný herecký výkon Ramišovej!
19 | 02 | 2021 | sefredaktor