Choré! Ukrajina "udelila povolenie" lietať vojenským lietadlám NATO nad Krymom
22 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Ukrajina bola diplomatickou cestou z Moskvy požiadaná, aby konkretizovala „povolenie“, ktoré vydala v súvislosti s aktivitami letectva NATO, na tému „možnosti využitia vzdušného priestoru Krymu“.


"Ako už titul Vojennoje Obozrenje informoval, Ukrajina pred niekoľkými dňami oznámila, že dáva leteckému zväzku NATO povolenie na použitie vzdušného priestoru Krymského polostrova, a to aj „na presun personálu a nákladu v rámci spoločných vojenských cvičení“. Provokáciu zaznamenal portál topwar.ru.

Diplomatickí experti označili vyhlásenie ukrajinských orgánov za otvorenú provokáciu. V tejto súvislosti sa vyjadril Boris Babin, bývalý stály zástupca prezidenta Ukrajiny na Kryme (tento post stále existuje v systéme ukrajinskej vlády). Podľa Babina ide o povolenie na lety nad Čiernym morom s ich koordináciou zo Simferopoľa. Letisko Simferopoľ však leží na území Krymu, v súčasnosti zvrchovanom území Ruskej

Američania skúšali, či z Rumunska dokážu dostreliť na Krym
Americká armáda uskutočnila uprostred rastúceho napätia na ruských hraniciach v rámci cvičení NATO testy raketových štartov. Tie boli namierené z Rumunska do strategicky dôležitého Čierneho mora, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Diana Zaťková
federácie.

Ukrajinci vytrvalo tvrdia, že "žiadna medzinárodná štruktúra neuznáva právo Ruska na správu letiska v Simferopole a na jeho dopravné toky. Toto je oblasť zodpovednosti Ukrajiny." Na Ukrajine poznamenávajú, že v tejto súvislosti môže akékoľvek lietadlo koordinovať svoje lety nad Krymom „výlučne s Ukrajinou“.

Bývalý stály predstaviteľ ukrajinského prezidenta zároveň dodal, že „lietadlá NATO pravdepodobne nebudú lietať bližšie ako 12 míľ od Krymu“, ktorý označil za „okupovaný Ruskom“.

Bodkou na záver podľa topwar.ru je informácia, že "v súčasnosti ani jedna krajina NATO neprijala „pozvanie“ z Ukrajiny preletieť ponad Krym ..."

Ruská armáda sa intenzívne pripravuje na vojenský konflikt o Krym (video)
Rusi nacvičujú "boj o Krym". Nie je to prekvapujúce, aktivity NATO v Čiernom mori sú viac ako len provokácia. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Ivan Brožík